Gesponsorde inhoud

"IT is belangrijker dan ooit voor groei van bedrijf"

Stijn is IT-directeur bij badkamerspecialist Van Marcke en op zoek naar verschillende IT-profielen.
Kristof Ceulemans - White Out Photography Stijn is IT-directeur bij badkamerspecialist Van Marcke en op zoek naar verschillende IT-profielen.

De tijd dat je je als IT’er kon verstoppen achter je computerscherm, is voorbij. Meer en meer verwachten organisaties dat het IT-team mee aan tafel schuift wanneer er over strategie wordt gesproken. “Onze job is er alleen maar interessanter door geworden”, vindt Stijn Hoegaerts van Van Marcke. “Als IT’er bepaal je tegenwoordig mee welke richting het bedrijf uit gaat.”

Nee, de digitalisering valt niet tegen te houden. En ja, onze bedrijven en jobs staan onder druk. Maar hé, waarom zouden we pessimistisch zijn? Nieuwe technologieën brengen immers ook nieuwe kansen met zich mee. Vraag dat maar aan Van Marcke uit Kortrijk. De badkamerspecialist legde zopas 70 miljoen euro neer voor de bouw van een hypermodern distributiecentrum. Van daaruit tracht het zijn rol als groothandelaar in sanitair te herdefiniëren, onder meer via nieuwe diensten en nieuwe zakenmodellen. “Schrijf maar op: tegen 2025 is Van Marcke een heel een ander bedrijf geworden”, vertelt IT-directeur Stijn Hoegaerts. “We staan aan de vooravond van een grote transitie.”

Mondige IT’ers

Zelf maakte Stijn recent de overstap naar Van Marcke, na een traject van vele jaren bij internationale spelers actief in onder meer financiën en technologie. “Dat klinkt inderdaad opwindender dan de wc-potten, doucheschermen en waterverzachters van Van Marcke. (lacht) Om die reden heb ik zelf ook even geaarzeld. Wat heb ik bij dat ‘kleine West-Vlaamse Van Marcke’ te zoeken, dacht ik. Tot CEO Caroline Van Marcke me de toekomstplannen in detail uit de doeken deed. Die getuigden van veel ondernemingszin. Van Marcke wil meer dan ‘een groothandel in sanitair’ zijn.”

Ook opvallend: Van Marcke kijkt voor zijn groei heel nadrukkelijk in de richting van IT. Zo is de afdeling van Stijn tegenwoordig een belangrijke gesprekspartner wanneer het over strategie gaat. “Het is niet zo dat wij bij IT in een hoekje wachten tot het management met de ideeën komt. Er wordt verwacht dat wij actief meedenken over de toekomst van het bedrijf. Ook dat maakt het voor mij een interessante werkplek.”

Internet of things

De projecten die Stijn en zijn team in de pijplijn hebben zitten, geven alleszins blijk van ambitie. Ze hebben te maken met kennisdeling, e-commerce én internet of things. “Veel van de producten die wij verkopen, kun je vandaag al connecteren met het web. In principe kun je dus over vanalles en nog wat gegevens verzamelen. De grote vraag voor ons is: wat doen we ermee? Welke tools en apps kunnen we ontwikkelen zodat de klant er meerwaarde door ondervindt? Hoe kunnen we hem bijvoorbeeld aanzetten om minder energie of water te gebruiken? Daar proberen we antwoorden rond te zoeken.”

Om alle ideeën in de praktijk te brengen, hoopt Stijn zijn team op korte termijn te kunnen uitbreiden. Op zijn verlanglijstje staan een system architect, een projectmanager digital transformation en twee SAP business process consultants (FICO & MM). “Van kandidaten verwacht ik dat ze top zijn in hun vak, maar ook dat ze kunnen overtuigen en de capaciteit hebben om kennis te delen. Samenwerken, goed kunnen communiceren, dat zijn voor mij de doorslaggevende eigenschappen.”

Zin om het team van Stijn te vervoegen? Ontdek dan snel de vacatures van Van Marcke.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cornelius Vleminckx

    Ik merk eerder het tegenovergestelde. Hoe beter je in IT wordt, hoe minder je nog van je stoel komt, of ja, het moet zijn om een naar een vergadering te gaan. Daarenboven heb ik zelf genoeg van de microsoft-rommel.

  • Luc de Wolf

    Dat IT belangrijk is voor een bedrijf, dat weet iedereen. Bij loononderhandelingen zijn de meeste bedrijven dat wel snel vergeten