“Het mobiliteitsbudget? Gewoon een extra koterij bij het systeem van de salariswagens”

Unsplash
Eind februari keurde de Kamer het mobiliteitsbudget goed. Met dat systeem kunnen werknemers hun salariswagen of het recht daarop inruilen voor een budget. Critici vrezen vooral dat het systeem amper effect heeft. 

Kiezen voor het mobiliteitsbudget doe je vrijwillig en énkel als je werkgever het systeem wilt invoeren.

Het budget kan je besteden aan drie pijlers:

- een milieuvriendelijkere auto;

- duurzame vervoersmiddelen (fiets, openbaar vervoer, deelauto) of huisvestingskosten als je dichter bij het werk gaat wonen;

- geld, als er nog budget resteert.

Zowel werknemers in de privé- als in de publieke sector komen in aanmerking, maar zelfstandigen niet.

TipBereken hoeveel ‘cash’ jij krijgt als je je bedrijfswagen inruilt met onze ‘cash-or-car’-berekeningstool.

Minister van Werk Kris Peeters uitte zich vorig jaar al hoopvol: “Het mobiliteitsbudget kan helpen om de files kleiner te maken, de luchtvervuiling te verminderen en de pendelstress te verlichten. Drie vliegen in één klap.” Maar dan moet er wel een serieuze mentaliteitsverandering aan te pas komen. Uit een rondvraag die we begin 2018 organiseerden met hr-dienstverlener SD Worx, bleek dat maar liefst 9 op de 10 werknemers hun bedrijfswagen niet wilden opgeven bij de komst van het mobiliteitsbudget. Ze wilden die hoogstens inruilen voor een wat kleiner exemplaar.

Weinig effect

Eef Delhaye, onderzoeker bij Transport & Mobility Leuven, vreest nog steeds dat het mobiliteitsbudget niet zo veel effect zal hebben. “Als werknemers – naast hun salariswagen – ook een fiets aanschaffen, zullen ze die vooral gebruiken in hun vrije tijd. Eigenlijk is het mobiliteitsbudget een extra koterij bij het systeem van de salariswagens.” Het mobiliteitsbudget stimuleert de keuze voor een milieuvriendelijkere, kleinere wagen. Maar salariswagens leggen jaarlijks 5.787 kilometer (Federaal Planbureau) tot zelfs 12.421 kilometer (FOD Mobiliteit) meer af dan auto’s in privébezit. “Waar zit dan de winst?”, vraagt Delhaye zich af. Ze benadrukt de grote rol van de tankkaart die ook voor privéverplaatsingen gebruikt mag worden. “Dat is en blijft de grootste aansporing om de auto te nemen en in het mobiliteitsbudget blijft die behouden. Door de tankkaart blijft de salariswagen binnen het mobiliteitsbudget de meest aantrekkelijke optie.”

De fundamentele oplossing bestaat erin dat het systeem van salariswagens grondig wordt aangepakt.

Eef Delhaye

Files krimpen amper

“Het gevolg? Het aantal salariswagens zal slechts beperkt dalen”, verwacht Eef Delhaye. “Op vlak van filelengte valt niet veel effect van het mobiliteitsbudget te verwachten.” Ze wijst op de doctoraatsstudie van Toon Zijlstra (Universiteit Antwerpen). Daaruit blijkt dat het mobiliteitsbudget direct zal leiden tot een daling van minder dan 1 procent van het aantal voertuigen in de piekuren. “De fundamentele oplossing bestaat erin dat het systeem van salariswagens grondig wordt aangepakt”, stelt Delhaye. “Met het geld dat daardoor vrijkomt, kan je de arbeidsbelasting herzien.”

Mobiliteitsbudget versus mobiliteitsvergoeding

Naast het mobiliteitsbudget is er – verwarrend, jawel! – ook de mobiliteitsvergoeding, ook gekend als het ‘cash for car’-systeem. Dankzij dat systeem kunnen werknemers met een bedrijfswagen die sinds 1 januari in 2018 ruilen voor een extra bedrag in cash, dat sociaal en fiscaal gunstig behandeld wordt. 

Tip: Wil je graag weten hoeveel ‘cash’ je zou krijgen in ruil voor je huidige bedrijfswagen? Gebruik onze handige ‘cash-or-car’-berekeningstool

Lees ook: 

Dit is het effect van de loonindexering op jouw loon

Zo hou je meer over van hetzelfde brutoloon

Nieuwe winstpremie razend succes: al 738 Belgische bedrijven laten hun werknemers delen in de winst

Bronvacature.com.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VANGOSSUM

  Enkel nog electrische wagens als salariswagens. Goed voor het milieu, werknemer en het bedrijf.

 • Joke Weyts

  Ter informatie: bij Transport & Mobility Leuven (spin off van de KUL) komt NIEMAND met de auto werken. Zij verfoeien en verketteren de auto zoals een Moloch. Het is een groepje intellectuelen met geitenwollensokken die boomknuffelen en (bak)fietsen liefst met aanhangwagen zéér hoog in hun vaandel dragen. Alle autopesterij op gebied van weginfrastructuur en verkeersreglementering hebben zij bedacht.

 • George Verbeek

  Men vergeet de hoofdreden waarom de salariswagens zijn ingevoerd. Namelijk omdat de belasting op arbeid, op werk, op loon dus zo belachelijk hoog zijn, dat het beter is andere voordelen te geven.Salariswagens afschaffen zonder financiele tegemoetkoming betekend zwaar loonverlies. Er moet dus een goede tegemoetkoming aanhangen, en helaas komt daar niks van.

 • Geert Tamsyn

  René Verhoeven, de staat doet voordeel? U weet toch ook dat een VAA van 220 euro slechts een fractie van het echte voordeel is. En dus zijn de erop betaalde belastingen ook veel lager. Dat kost de staat, en dus de belastingbetaler, 4 miljard. Elk jaar opnieuw. (Bron: Europese Commissie).

 • raf peeters

  @Renè Verhoeven ,slechte werkgever ,de arbeidskledij en schoen dienen volgens de ARAB ter beschikking gesteld van de werkgever ,zelf het wassen van werkkledij strikt gezien.Straf ,loonwagen krijgen en zelf opdraaien voor de arbeidskledij ,iets klopt er niet.Er zullen toch maatregelen moeten komen,zoals nu is zonder iets te veranderen gaat men in kort langer in file staan dan werken en men kan daar echt geen medelijden mee hebben(11 keer verhuist korter voor werk)