Uitkeringen optrekken tot de armoedegrens kost minstens 700 miljoen euro
De aanpassing van de minimale sociale uitkeringen aan de Europese armoedegrens zou de staatsbegroting minstens 700 miljoen euro kosten. Dat zegt de Rekenkamer deze week in een advies. Het gaat om één van de speerpunten van de nieuwe federale regering.
Delen per e-mail
De Rekenkamer werd gevraagd om haar licht te laten schijnen over vijf wetsvoorstellen over de materie die afgelopen voorjaar ter behandeling bij de Kamer zijn ingediend. Eén van de speerpunten van de regering-De Croo is de ambitie om de laagste sociale uitkeringen op te trekken tot aan die armoedegrens.
Hoe?
Volgens het Rekenhof hangt de budgettaire impact van dergelijke maatregelen sterk af van de manier waarop het inkomen wordt berekend en of er al dan niet rekening wordt gehouden met de grootte van de huishoudens. Ook werd beoordeeld of er al dan niet rekening werd gehouden met gezinstoelagen (regionale bevoegdheid).
De Rekenkamer formuleerde drie hypothesen, onderverdeeld in twee subhypothesen. De ene toont de huidige begunstigden, de andere de mensen die momenteel geen uitkering ontvangen, maar wiens inkomen onder de armoedegrens ligt.
Drie hypothesen
De budgettaire impact van een lineaire verhoging van de socialebeschermingsuitkeringen tot het niveau van de armoedegrens, met behoud van de huidige categorieën begunstigden (alleenstaanden, samenwonenden, samenwonenden met personen ten laste) zou tussen 717 miljoen euro (zonder nieuwe begunstigden) en 1,377 miljard euro (met nieuwe begunstigden) bedragen.
In de tweede hypothese zou de budgettaire impact van de verhoging van de toelagen, rekening houdend met de grootte van het huishouden, tussen 812,5 miljoen euro (zonder nieuwe begunstigden) en 1,551 miljard euro (met nieuwe begunstigden) bedragen.
Als rekening wordt gehouden met gezinstoelagen, de derde hypothese, zou de budgettaire impact lager zijn voor de federale overheid: tussen 468,4 miljoen euro (zonder nieuwe begunstigden) en 1,137 miljard euro (met nieuwe begunstigden).
Rendementseffect
De Rekenkamer heeft ook het verwachte rendementseffect van dergelijke maatregelen berekend. De nieuwe inkomsten voor de staat zouden bijna uitsluitend uit indirecte belastingen komen. Vier jaar na de invoering van de verhoging van de toelagen schat de Rekenkamer het rendementseffect tussen 168,6 miljoen euro (tweede hypothese zonder nieuwe begunstigden) en 558,5 miljoen euro (tweede hypothese met nieuwe begunstigden).
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Carl Devos: “Niet N-VA en Vlaams Belang zijn de grootste bedreiging voor De Croo I, dat is Vivaldi zelf”
Na 493 dagen heeft ons land eindelijk weer een regering. Hamvraag blijft nu nog wat u mag verwachten van De Croo I. Onze politiek analist Carl Devos licht alvast een eerste tipje van de sluier op. “Het budgettaire blijft een blinde vlek. Die kan later pijn doen. De grootste bedreiging voor de ploeg van De Croo is Vivaldi zelf.” -
Opgepast! Al meer dan 5.200 meldingen van phishing in naam van FOD Financiën
Tussen juni en begin december 2020 werd er al 5.200 keer melding gemaakt van fraudeurs die zich voordoen als de FOD Financiën. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). -
Dit zijn de beste 55-inch televisies onder 600 euro
-
-
Minister Vandenbroucke wil 'disability managers' inzetten om langdurig zieken aan de slag te helpen
Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (sp.a) wil meer langdurig zieken terug aan het werk krijgen, zij het "binnen hun mogelijkheden en op basis van vrijwilligheid". Dat staat in zijn beleidsverklaring, die de sp.a-vicepremier deze voormiddag toelichtte in de Kamer. Om dat doel te bereiken rekent Vandenbroucke onder meer op 'disability managers', die de dossiers van langdurig zieke mensen persoonlijk kunnen opvolgen. -
PREMIUM
Is het interessant om je woonkrediet vervroegd af te betalen? Onze financieel expert geeft advies
-
Nieuwe autoverzekeringsmakelaar Independer: bereken online jouw voordeligste autoverzekering
Vanaf maandag 18 januari lanceert DPG Media Independer.be als onafhankelijke online verzekeringsmakelaar in België. Particulieren kunnen op de site de voor hen meest voordelige autoverzekering afsluiten nadat ze prijzen en dekkingen hebben vergeleken. Later dit jaar wordt het gamma aan verzekeringsproducten verruimd. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie.
26 reacties
dirk dirksen
dirk dirksen
WALTER WIELANDT
Emi Hergersberg
Fonske Beys