Tweedehandswinkel koopt viool voor 50 dollar, maar die blijkt 250.000 waard te zijn

Themabeeld
iStock Themabeeld
In het Amerikaanse Massachusetts kocht een tweedehandswinkel een viool van 250.000 dollar (214.500 euro) voor amper 50 dollar (43 euro) aan. De verkoper noch de kersverse winkelbediende kenden de waarde van het item.

Het ging om een handgesneden, unieke viool uit 1759 van de geroemde instrumentenbouwer Federico Gagliano. De dollartekens schoten de eigenaar de winkel LBC Boutique and Loan al in de ogen toen hij het item op het einde van de dag zag liggen.

Die droom spatte al snel uiteen. Het muziekinstrument zou enkele dagen eerder gestolen zijn uit een nabijgelegen villa. De inbreker wist duidelijk niet wat hij had meegenomen en verkocht het daarom voor één vijfduizendste van de waarde.

De viool is nu terug thuis en de eigenaar van de zaak heeft ook zijn lesje geleerd. De nieuwe regel: als je het instrument niet kan bespelen, kopen ze het ook niet meer over. Zo komen enkel virtuoze dieven nog met hun misdaad weg.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  Het moet wel zijn dat de aanbieder van de viool, de waarde niet kende of wou kennen en er zo snel mogelijk van af wou ! Buit(en het bestelen van anderen is er geen inkomstenbron of waardevollere bezigheid ?)

 • Lisette Theunis

  Na al die jaren kwam er dan toch een valse noot uit.

 • Wim Van Hoof-Segers

  Als her verjaard is maakt het ook nie veel meer uit.

 • Ibn Marouf

  @ Frank Bruutruusters: en dan? Als dat een quasi eenmalige gebeurtenis is, dient die niet te worden aangegeven. Voor iemand die te laf is om zijn echte naam te gebruiken maak je wel veel lawaai! Terloops … ik geloof geen barst van wat jij daar schrijft!

 • Kurt De Min

  @Frank bruutruuster, dat is nu echt een laag-bij-de-grondse opmerking hoor... zou je zelf zoiets meemaken, zou jij dit dan aangeven? En btw als dit een particuliere aankoop betreft zie ik het probleem niet... of betaal jij ook belasting op alles wat je op een 2de hands site verkoopt...? @ Jan latour, ik wens je er heel veel plezier mee...;-)