Trackers, beleggingsfonds of pensioensparen: hoe laat je je spaargeld het best aangroeien?
Spaargids.beRuim 3,5 miljoen Belgen doen al aan pensioensparen. Toch wordt die vorm van pensioenopbouw ook wel eens ‘een subsidie voor de financiële instellingen’ genoemd, vanwege de verschillende kosten die het fiscale voordeel en je rendement deels afromen. Het alternatief bestaat erin zelf te beleggen, maar wat kies je het best? Spaargids.be maakt je wegwijs.
Het fiscale voordeel vormt voor velen het belangrijkste motief om aan pensioensparen te doen. Wie 990 euro per jaar opzij zet, doet een voordeel van 297 euro. Bij een totale jaarlijkse storting van 1.270 euro, gaat het om een belastingvoordeel van 317,50 euro. Daarnaast geniet je bij een pensioenspaarverzekering van een vooraf vastgelegd rendement, gekoppeld aan een eventuele winstdeelname. Bij een pensioenspaarfonds hangt het rendement af van de prestaties van de onderliggende aandelen en obligaties.
Kosten en eindbelasting
Verschillende kosten knagen aan dat rendement. Op elk bedrag dat je stort, betaal je instapkosten. De pensioenspaarvergelijker van Spaargids.be leert ons dat 6% instapkosten bij een pensioenspaarverzekering courant zijn. Al gaat het hier om theoretische maxima, die in de praktijk amper gehanteerd worden. Wie via Spaargids.be een offerte aanvraagt, ziet die instapkosten bijvoorbeeld aardig teruglopen. Vergelijk hier de instapkosten voor pensioenspaarverzekeringen.
Bij een pensioenspaarfonds bedragen de instapkosten meestal 2 tot 3%. Daartegenover staat dat je bij een pensioenspaarfonds lopende kosten betaalt. Ze omvatten de beheers- en administratiekosten. Bij de meeste pensioenspaarfondsen situeren die jaarlijkse kosten zich tussen 1 en 1,5%, waardoor ze op lange termijn zwaarder doorwegen dan de eenmalige instapkosten. Bekijk hier de kosten voor pensioenspaarfondsen.
Bovendien betaal je nog een eindbelasting van 8% op het opgebouwde kapitaal. Ben je voor je 55ste verjaardag gestart met pensioensparen, dan houdt de ficus die zogenaamde anticipatieve heffing automatisch af op je zestigste verjaardag. Begon je pas na je 55ste verjaardag met pensioensparen, dan gebeurt de afrekening in het tiende jaar dat je pensioensparen loopt.
Alternatief: beleggingsfondsen of trackers
De verschillende kosten en de eindbelasting lopen samen mogelijk hoger op dan het fiscale voordeel dat je jaarlijks optekent. Het alternatief bestaat erin om zelf te beleggen en het fiscale voordeel van pensioensparen links te laten liggen. Bij een klassiek beleggingsfonds betaal je evenwel ook al snel 2 tot 3% instapkosten en gelden er eveneens lopende kosten van 1 tot 2%. Daarnaast ben je mogelijk ook nog beurstaks verschuldigd.
Om die kosten te drukken, biedt een tracker of ETF misschien wel een uitkomst. Trackers omvatten net als klassieke fondsen een gespreide portefeuille van aandelen of obligaties. Ze worden niet actief beheerd door een fondsenbeheerder en kopiëren gewoon een bepaalde index, met als doel het rendement van die index te halen. Gezien de minder intensieve opvolging betaal je doorgaans lagere instapkosten en blijven de lopende kosten beperkt tot ongeveer 0,3 à 0,4%. Er geldt ook een beurstaks.
Beleggen in zo’n tracker biedt dus mogelijk een gunstiger eindresultaat dan pensioensparen via een fonds of verzekering. Al hangt het rendement bij een tracker, een klassiek beleggingsfonds en een pensioenspaarfonds af van de prestaties op de financiële markten. Zelfs kapitaalverlies is niet uitgesloten. Wie voor zekerheid opteert, verkiest dan een pensioenspaarverzekering en neemt daarbij de verschillende kosten voor lief.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
PREMIUM9
Bijna 1 op de 5 klaagt over geschreeuw op de werkvloer: “Vooral mannen en leidinggevenden zijn slachtoffer”
-
Op zoek naar een verjaardagscadeau? Etiquette-experts leggen uit wat je wel en vooral niét mag geven
Een uitnodiging voor een feestje. Wat geef je als cadeau? En wat is eigenlijk normaal om uit te geven aan een cadeau? Mag je gewoon geld geven? En waar moet je vooral niet mee aankomen? Twee etiquette-experts delen hun ervaringen. “Geef nooit een cadeau dat beweegt!” -
-
Langdurige schade voor Russische economie, voorspelt Bundesbank
De economie van Rusland zal langdurige schade oplopen vanwege de oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen het land. Dat meldt de Duitse centrale bank. Volgens de Bundesbank zal Rusland een aanzienlijk deel van zijn welvaart op de lange termijn kwijtraken. -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
11
Bouwsector ziet aantal contracten afnemen door hoge materiaalprijzen: “Maar kunnen niet anders dan gestegen prijzen door te factureren aan de klant”
Batibouw kan op geen beter moment van start gaan om de bouwsector een duwtje in de rug te geven. De bouwsector ziet immers het aantal contacten en contracten afnemen door de hoge materiaalprijzen, meldt de Confederatie Bouw.