Tot 700 euro minder pensioen in België dan in buurlanden

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Ons wettelijk ­pensioen ligt tot 700 euro lager dan dat in onze buurlanden. ­Vooral de ­Nederlanders en de Fransen boeren beter. "En dat heeft niets met ­langere loopbanen te maken", stelt ­docent pensioenrecht Kim De ­Witte (KU Leuven).

Een werknemer die exact even lang ­gewerkt heeft en exact evenveel verdiend heeft, krijgt in ons land het laagste wettelijke pensioen van de regio: 1.155 euro bruto per maand. In Duitsland ligt het bedrag 11,66 % hoger, in Luxemburg 42% en in Frankrijk 43 %. In Nederland - waar een aanvullende pensioenverzekering evenwel verplicht is - krijgen werknemers op rust zelfs 66% meer: 1.861 euro bruto. Dat heeft Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven, berekend.

De reden ligt volgens De Witte niet bij de langere loopbanen in de buurlanden, zoals vaak wordt gesteld. "Mijn onderzoek toont aan dat dat niet de reden is. Bovendien ­staven cijfers van Eurostat dat. Van de ­Belgische bevolking tussen 60 en 64 jaar is 22,8% aan het werk, tegenover 22,9% in Luxemburg, 23% in Oostenrijk en 23,3% in Frankrijk. De boosdoener is de Belgische pensioenwetgeving. Die is veel minder gunstig in vergelijking met onze buur­landen." De oplossing? "Het versterken van de wettelijke pensioenen", zegt De Witte. "En dat is echt wel betaalbaar, het is een kwestie van keuzes maken." Pensioen­minister Daniel Bacquelaine (MR) erkent dat België lage pensioenen heeft. "We maken er werk van."

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Wal van den bosch

    Ik weet niet waar hij het vandaan haalt maar is in eider geval niet goed ingelicht want ik heb er mee te maken en ik weet zeker dat de aow dus het normale pensioen lager is dan in België en al wat je meer hebt dat hebben we we zelf betaalt.

  • Ger van Galen

    Onzin men moet de Nederlandse AOW vergelijken met het Belgisch pensioen, dan heeft een Nederlandse werknemer waarschijnlijk minder, het aanvullende pensioen heeft men ook heel dik zelf betaald, zoals het Belgisch pensioensparen.