Toiletpapier wordt dunner en duurder als gevolg van oorlog Oekraïne
De impact van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen agressor Rusland brengen de beschikbaarheid van toiletpapier mogelijk in het gedrang. Dat is te wijten aan hogere kosten en problemen in de toeleveringsketens. Daardoor worden wc-rollen dunner en duurder.
In een reactie op de sancties tegen Rusland heeft Moskou een verbod ingesteld op de uitvoer van Russisch berkenhout. Die houtsoort heeft korte vezels en is daarmee uitermate geschikt voor het zacht maken van sanitaire producten. Door het verbod verdwijnt naar verwachting ongeveer 800.000 tot 1,2 miljoen ton pulp van de markt, het belangrijkste bestanddeel van papier.
De prijzen van pulp zijn dit jaar al met ongeveer 45 procent gestegen. Dat komt ook doordat de kosten voor het energie-intensieve proces om houtspaanders tot cellulosebrij te verwerken, de pan uit zijn gerezen.
Fabrieken
Ook de uitval van fabrieken beperkt het wereldwijde aanbod van pulp. Eerder dit jaar werd de productie in Finland meer dan drie maanden lamgelegd door een staking van werknemers. De droogte in Spanje bracht een lokale producent ertoe zijn fabriek in Pontevedra vanaf juli te sluiten. En het Braziliaanse Suzano legt een pulplijn in zijn fabriek in Aracruz bijna zestig dagen stil voor onderhoud. Tot en met september moet de markt het daardoor met 1,4 miljoen ton pulp minder doen.
De verwachting is dat er zeker tot midden 2023 sprake is van krapte op de pulpmarkt, aldus kenners. De verwachting is dat de prijzen pas geleidelijk zullen dalen, als de fabrieken die momenteel in Chili en Uruguay in aanbouw zijn volgend jaar beginnen te leveren.
Pulpafnemers in Europa zijn bezorgd en zoeken naar aanvoer in andere delen van de wereld. “Kopers vragen te veel van ons”, zei Leonardo Grimaldi, die toezicht houdt op de pulpverkoop bij het Braziliaanse Suzano, ‘s werelds grootste producent.
Slinkende voorraden
De Finse papier- en verpakkingsproducent Stora Enso Oyj zei dat het door de slinkende voorraden in Rusland gedwongen was zijn samenstelling te wijzigen en pulp van lange vezels te gebruiken. Dat soort pulp maakt papier sterker, maar gaat ten koste van de zachtheid. Ook is dat duurder.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Karel (40) belegt maandelijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuille: “Centjesaandelen zijn nooit een goed idee”
Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welk advies kunnen ze geven? Vandaag laten we Karel Martens* (40) uit Spiere-Helkijn aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal en velt een pittig oordeel. “Het is me een raadsel waarom je in bpost zou beleggen. Alles loopt er voortdurend mis.” -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Spaargids.be
Belgische tienjaarsrente voor het eerst sinds 2012 boven 3 procent: wat zijn de gevolgen voor wie spaart, leent of belegt?
De Belgische rente op 10 jaar stijgt voor het eerst sinds de zomer van 2012 boven de 3 procent. Dat is goed nieuws voor de spaarders, maar minder voor wie moet lenen. Ook voor de aandelenmarkt is het een tegenvaller. Spaargids.be legt uit hoe we dit precies zullen voelen. -
-
PREMIUM
Verhuizen naar een appartement na je pensioen? Karine (64) en Pascal (65) kozen een andere oplossing: “Bijkomend voordeel: de BTW bedroeg slechts 6%”
Voor veel senioren is het een logische stap om hun vaak verouderd huis in te ruilen voor een appartement. Ook Karine en Pascal dachten eraan, maar het koppel nam een veel drastischere beslissing: ze braken hun fermette af en bouwden op dezelfde plaats een nieuw huis voor hun oude dag. “Een appartement zou ons weinig bieden voor ons geld, dus was dit de beste keuze die we konden maken.” Onze woonexpert Björn Cocquyt ging na waarom dit een slimme keuze is en welke voordelen het koppel hieraan overhoudt. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Mijnenergie
Je digitale meter écht slim maken? Zo pak je het aan en zoveel kost het je
Er is al heel wat gezegd en geschreven over de digitale meter. De oorspronkelijke bestaansreden van de digitale meter, namelijk het bewuster omspringen met energie, verdwijnt daarbij vaak naar de achtergrond. Maar wat moet je ondernemen om je meter echt slim te maken én wat kost het? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit.