Ga naar de mobiele website
^ Top

Tip van Japanse 'dokter Le Compte' die 105 werd: "Ga niet of pas ruim na je 65 met pensioen"

thinkstock
Japanners leven het langst ter wereld en daar zit de gerespecteerde en gerenommeerde dokter Shigeaki Hinohara voor iets tussen. Zelf werd de 'Japanse dokter Le Compte' - weet je nog? - 105 jaar. Hij overleed in de zomervakantie. Maar niet zonder nog enkele tips mee te geven voor een lang leven. Zoals: "Als je al met pensioen móét gaan, doe het dan lang na je 65."

De pensioenen zitten weer in de actualiteit en bij miljoenen werknemers ook gedurig in het hoofd. Een opvallende mening over dat onderwerp kwam van dokter Shigeaki Hinohara, die de fundamenten heeft gelegd voor de geneeskunde in het land dat wereldleider is in het oud worden. Hinohara raadde iedereen af met pensioen te gaan. En kan het toch niet anders, doe het dan best lang na je 65, was zijn stelling.

In een interview met de Japan Times legde Hinohara ooit uit dat de pensioenleeftijd in Japan op 65 jaar was gezet in een periode dat de gemiddelde levensverwachting op amper 68 jaar lag. Inmiddels worden Japanners gemiddeld bijna 84 jaar en dus moeten ze ook langer werken, was de redenering van de arts.

Hinohara bracht dat zelf ook in de praktijk. Hij bleef patiënten behandelen tot enkele weken voor zijn dood op 18 juli. Zijn afsprakenboekje was voorzien om nog vijf jaar langer mee te gaan. Hij werkte tot 18 uur per dag. En ja, hij werd 105.

Wikimedia Commons

"Twee treden tegelijk"

Dokter Hinohara had nog andere tips dan enkel maar langer werken om langer te leven.

Maak je minder zorgen over goed eten en over meer slaap, en maak plezier.
"We weten allemaal nog hoe we als kinderen gewoon vergaten te eten of te slapen als we ons aan het amuseren waren. Ik ben ervan overtuigd dat wij die houding ook als volwassenen kunnen verderzetten. Je vermoeit je lichaam best niet met te veel opgelegde regeltjes zoals lunch- en bedtijd."

Als je lang wil leven, vermijd dan overgewicht.
"Mijn ontbijt bestaat uit koffie, een glas melk en wat appelsiensap met een lepeltje olijfolie in. Olijfolie is goed voor de aders en houdt mijn huid gezond. Mijn lunch bestaat uit melk en wat koekjes of gewoon niks, als ik het te druk heb om te eten. Ik heb nooit honger, omdat ik mij focus op mijn werk. Mijn avondeten bestaat uit groenten, wat vis en rijst, en twee keer per week 100 gram mager vlees."

Om pijn te overwinnen: maak plezier.
"Pijn is een mysterie. Plezier maken is de beste manier om pijn te vergeten. Zoals met een kind dat tandpijn heeft en met wie je een spelletje speelt om die te vergeten. Ziekenhuizen moeten inspelen op die basisbehoefte van patiënten: amusement. Waar ik werk, hebben we muziek- en dierentherapieën en kunstlessen."

Neem altijd de trap en draag zelf je spullen.
"Ik neem altijd twee treden tegelijk, om mijn spieren aan het werk te zetten."

Meer over10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jack Dereder

  Als je een job hebt genomen waarbij je blij bent dat je op pensioen mag, dan heb je een zielig leven geleden. Ik stop de dag dat ik doodval. Ik geniet van elk moment dat ik aan het werk ben.

 • Gerry Deleu

  A B Japan is het enige land waar werknemers simpelweg dood gaan van te veel te werken...karoshi. Leve het doodwerken, ik ken er zeer veel die de 67 niet gehaald hebben! Genieten? Das voor meer en meer voor een select publiek

 • dany Dany Herman

  Er zijn weinig bouwvakkers die de tachtig gaan halen zelfs zeventig is al moeilijk

 • i l

  Als men langer zou werken gaan de mensen van regering zich kreupel lachen dat burgers zo dom zijn om niet te genieten van de opgestapeld pensioengeld. Als je plezier wilt en mooie pensioengeld wilt moet je ambtenaar worden en liefst in de politiek gaan. Daar is de paradijs op aarde. Alle voordelen zijn voor politiekers en alle nadelen voor burgers. Dat kan toch niet beter

 • Chera C.

  65 a 67 is ook te vroeg. Je moet gewoon bezig zijn al is het vrijwilligerswerk! Door niks te doen raak je alleen in een depressie.

Meld een bug