Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
MijnenergieVertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past.
Verbruiksprofielen
Dat je bij afwezigheid en na het uitschakelen van alle toestellen toch verbruikskosten betaalt, valt toe te schrijven aan de manier waarop de energieleverancier factureert. Hij verdeelt het jaarverbruik immers volgens verbruiksprofielen over twaalf maanden. Die verdeelsleutel baseert zich op hoe gezinnen met een gelijkaardig profiel hun verbruik spreiden. Voor aardgas is januari bijvoorbeeld goed voor 17,64 procent van het jaarverbruik, ten opzichte van 1,59 procent in juli.
Dat heeft tot gevolg dat wanneer je de volledige maand juli op reis bent en niks verbruikt, de energieleverancier toch 1,59 procent van het jaarverbruik aan juli toewijst. Voor vaste tarieven maakt dat geen verschil, aangezien je het hele jaar door eenzelfde prijs betaalt. Bij variabele tarieven is er wel een impact. Je betaalt dan 1,59 procent van het jaarverbruik aan de in juli geldende prijzen, ook al heb je tijdens die maand niets verbruikt.
Welke leveranciers pakken uit met de goedkoopste vaste en variabele tarieven? Vergelijk hier actuele energieprijzen en kies een contract op maat.
Maandelijkse afrekening als alternatief
Om daarvan af te stappen, kan je opteren voor een maandafrekening, gebaseerd op je werkelijke verbruik. Verbruik je niets in juli, dan zal je geen deel van jouw jaarverbruik tegen de actuele kosten betalen. Al staat daar tegenover dat je tijdens de wintermaanden een hogere factuur mag verwachten.
Je houdt er ook best rekening mee dat de vaste vergoeding of de abonnementskosten niet gelinkt zijn aan je verbruik. Bij een nulverbruik blijven die kosten dus gelden. Voor de nettarieven betaal je eveneens een deel vaste kosten, zoals het capaciteitstarief in Vlaanderen. Hierbij ben je altijd een minimale vaste bijdrage verschuldigd die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW of gemiddeld 107 euro per jaar.
Meer weten over het capaciteitstarief? Deze webpagina bundelt alle info.
Schroef je verbruik terug
Om je verbruik maximaal terug te dringen, valt het aan te raden om toestellen met sluipverbruik waar mogelijk uit te schakelen. Bij langere afwezigheid zet je best ook de koelkast en mogelijk ook de diepvries uit. Plaats tevens de verwarmingsketel in zomerstand. Via handige apps kan je jouw verbruik vanop afstand opvolgen. Stel je tijdens je afwezigheid vast dat een toestel toch nog overmatig energie opslorpt, dan kan je je buren, familieleden of een andere ‘huisbewaarder’ vragen om dat apparaat alsnog uit te schakelen.
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis, maar “ontwrichtend effect” van coronasteun voorbij
De Belgische fiscus loopt jaarlijks een vijfde van de verschuldigde btw op producten en diensten mis. Dat stelt een studie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De cijfers zijn iets beter dan tijdens de coronajaren, maar blijven hoog in vergelijking met de buurlanden, zo schrijven ‘De Tijd’ en ‘L’Echo’ woensdag. -
PREMIUM38
Gemiddeld 32.000 euro op spaarrekening, maar amper rendement. Waarom blijven wij Belgen zo trouw aan onze bank?
In 2022 haalden amper 22.000 Belgen hun spaarrekening leeg, om met het geld vervolgens naar een andere bank over te stappen. Peanuts, op een totaal van zo’n 17 miljoen spaarrekeningen. De Belg blijft duidelijk hondstrouw aan zijn bank, terwijl we weten dat onze spaarcenten daar te weinig opbrengen. We hebben vooral geen goesting ‘in het gedoe’ van een bankoverstap, maar er zijn nog zaken die ons aan onze bank binden. -
-
Mijnenergie
Een vast energietarief aan (te) dure prijzen vastgelegd? Zo kan je er toch onderuit
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
Mijnenergie
Deze apps bieden energieleveranciers aan om je verbruik te optimaliseren en zoveel kosten ze