Tijd om jouw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vind je de goedkoopste energielening
spaargids.beHeb je plannen om jouw woning energiezuiniger te maken en denk je eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat je verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op je hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.
Er zijn diverse manieren waarop je jouw woning energiezuiniger kan maken: muren en daken isoleren, isolerende beglazing plaatsen, een hoogrendements- of condensatieketel installeren, zonnepanelen of een groendak leggen, een thuisbatterij kopen, domotica...
Specifieke energielening
Heel wat banken bieden hun klanten een specifieke groene lening of energielening aan. Het gaat dan om een klassiek afbetalingskrediet, waarvoor elke maand hetzelfde bedrag moet worden afgekort. Waarborgen zijn er niet, dossierkosten ook niet. Het energiekrediet is ook iets goedkoper dan het klassieke renovatiekrediet, dat kan je opnemen om bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer te installeren. Bij KBC betaal je nu 1,19 procent. Voor een lening van 15.000 euro die je terugbetaalt op 60 maanden levert dat maandbetalingen van 257,59 euro op.
De modaliteiten waarvoor je een energiekrediet kunt aanvragen, verschillen wel van bank tot bank. Bij Belfius moet je minimaal 2.000 euro lenen. De terugbetalingstermijn beloopt er 2 tot 10 jaar. Bij KBC moet de looptijd tussen 6 maanden en 10 jaar liggen. Bij BNP Paribas Fortis kan je online een lening tot 50.000 euro krijgen, de minimumlooptijd bedraagt er drie maanden. En bij AXA Bank moet het gevraagde krediet tussen 2.500 en 75.000 euro liggen.
Bij de meeste banken kan je ook gebruikmaken van de energielening voor ruimere renovatieprojecten. De energiebesparende investeringen moeten dan wel minstens de helft van het budget opslorpen.
Hypotheeklening
Voor beperkte investeringsbedragen is een specifieke energielening interessant. Denk je eraan om een groter bedrag te lenen? Dan kan je ook een hypotheeklening overwegen, net zoals je dat zou doen voor de aankoop van een woning.
Een hypothecair krediet biedt je het voordeel van de laagste rentevoet. Dat is ook logisch, want je kan de bank een stevige waarborg geven. Als je jouw krediet niet afbetaalt, mag de bank je woning verkopen om met de opbrengst de schuld te dempen.
Het nadeel van een hypotheeklening? Er zijn dossierkosten en de lening moet ‘geschreven’ worden bij een notaris. Weeg de voor- en nadelen dus goed af voordat je die stap zet.
Wederopname op uw hypothecair krediet
Misschien is een tussenoplossing mogelijk. Een hypothecaire waarborg wordt voor dertig jaar gevestigd. Heb je bijvoorbeeld destijds een hypotheeklening genomen voor de aankoop van uw woning, dan is die wellicht al grotendeels of misschien volledig terugbetaald, terwijl die waarborg nog altijd geldig blijft. Je zou dan het reeds terugbetaalde kapitaal opnieuw kunnen opnemen, zonder dat er een nieuwe waarborg moet worden ingeschreven.
De voordelen van een heropname: de laagste rentevoet van de hypothecaire lening en geen kosten voor het vestigen van de waarborg. Dossierkosten zal je wel moeten betalen. Nog dit: een heropname gebeurt aan de huidige tarieven. Die zijn misschien lager dan de tarieven die je betaalde toen je de eerste lening aanging.
Gratis Vlaamse renovatielening
Voor inwoners van het Vlaamse Gewest bestaat er nog een extra mogelijkheid. Als je hier een woning koopt en die binnen de vijf jaar energiezuiniger wil maken, kan je voor die bijkomende werkzaamheden een gratis renovatiekrediet krijgen.
Het Vlaamse renovatiekrediet komt bovenop de hypotheeklening van de bank. De intresten ervan worden betaald door de overheid. Dat gebeurt via het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap, dat eenmaal per jaar de intresten die je moet neertellen terugbetaalt.
Het bedrag dat je via dit krediet kunt lenen, is wel beperkt. Het hangt af van de energiebalans van je woning. Concreet moet een huis bij aankoop een label E of F hebben. Na afloop van de renovatie moet dat geëvolueerd zijn naar een label A, B of C. Bij een appartement is een verbetering van label D, E, F naar label A of B vereist. Je vindt de labels op het EPC, het Energieprestatiecertificaat, dat aanduidt hoeveel energie je nodig hebt om jouw woning te verwarmen.
Hoe groter de verbetering is die je wil bekomen, hoe meer je kan lenen zonder intrest. Wie zijn huis van label E of F naar een label A tilt, mag tot 60.000 euro renteloos opnemen. Voor het behalen van een label B is dat 45.000 euro. En voor een label C 30.000 euro.
Voor een appartement zijn de bedragen lager. Hier geldt een bovengrens van 45.000 euro voor een appartement dat van label D, E of F naar label A wordt gebracht. Om de energiebalans van een dergelijke flat naar label B te verbeteren, kan tot 30.000 euro gratis worden geleend. Voor een appartement dat naar label C wordt gebracht, kan geen gratis lening meer aangevraagd worden.
En nog een laatste punt: als je een woning kreeg via erfenis of schenking, kan je ook een gelijkaardige energielening bekomen via het lokale energiehuis. Hier wordt de lening meteen renteloos toegekend.
Lees meer op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
Noorwegen verliest 152 miljard euro op de beurs
Liefst 152 miljard euro verlies. Dat is het rapport dat de beheerders van het Noorse staatinvesteringsfonds moeten voorleggen over 2022. De zware terugval van de beurzen spaarde ook hen niet. -
PREMIUM24
Slechts één energieleverancier biedt opnieuw vast contract aan, wanneer volgt de rest?
Hoewel de energieprijzen nu al een hele tijd in dalende lijn gaan, is er nog altijd slechts één leverancier die een vast contract aanbiedt. Maar bij dat contract komt wel een meerprijs kijken. Valt een vast contract al te overwegen? En wanneer volgen de andere leveranciers? -
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
PREMIUM
Je bent nooit te oud voor de beurs, bewijst Mia (92): “Beleggen kan wel best moeilijk zijn. Je moet de moeilijke termen eerst leren begrijpen”
De vrouwelijke versie van internationaal topbelegger Warren Buffett – beiden bouwjaar 1930 – woont in een serviceflat in Gent. Mia Vanhoucke (92) investeert al meer dan 60 (!) jaar in aandelen. Tot op vandaag komt ze maandelijks samen met haar beleggersclub, om zo de evoluties op de markt op te volgen en te bespreken. De kranige aandeelhoudster deelt haar unieke verhaal, belangrijkste investeringen, wijsheden én tips. -
PREMIUM
Met een relatief kleine ingreep wordt de woning van Kevin en Tania 27.000 euro meer waard: “Veel vraag naar zulke huizen, maar het aanbod is beperkt”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Ruben Bosman van Bosman Vastgoed een halfopen bebouwing in Tessenderlo. “De combinatie van de pastoriestijl buiten en de moderne stijl van het interieur valt bij veel kandidaat-kopers in de smaak.” -
13
Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen
De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021.