Thuis een elektrisch laadpunt installeren? Dit zijn de gevolgen voor je brandverzekering
Spaargids.beTegen 2030 zullen er in ons land naar schatting twee miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat vraagt om een toenemend aantal laadpunten bij de eigenaars thuis. Maar heeft de installatie ervan ook een impact op de premie van je brandverzekering? Spaargids.be zoekt het uit.
Steeds meer Belgen kiezen voor een elektrische wagen. Het aantal ingeschreven personenwagens in ons land steeg op één jaar tijd met 75 procent, dat blijkt uit cijfers van Statbel.
Dat vanaf 2029 geen nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor meer worden ingeschreven, zal de elektrificatie van ons wagenpark de komende jaren ongetwijfeld een extra boost geven. Jochen De Smet van EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit, schat dat er in ons land tegen 2030 ongeveer twee miljoen elektrische wagens zullen rondrijden.
Om die evolutie te faciliteren, is extra laadinfrastructuur vereist. Naast publieke laadpunten, zal ook het aantal laadvoorzieningen thuis fors uitbreiden. Hoewel we daarbij snel de term laadpaal in de mond nemen, gaat het doorgaans om laadpunten die de installateur aan de wand bevestigt.
Tip: Thuis een laadpaal installeren: hoeveel kost het en waarop moet je letten?
Risico waarschijnlijk niet groter
Incidenten met een brandende batterij haalden in het verleden meermaals de krantenkoppen. Toch wijst onderzoek van het Nederlandse IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) erop dat “de kans op het ontstaan van brand in een geparkeerd elektrisch aangedreven voertuig in een parkeergarage waarschijnlijk niet groter is dan die in een voertuig dat wordt aangedreven door fossiele brandstoffen”.
De studie geeft wel aan dat de brand van een batterij qua brandverloop en brandduur afwijkt van die van een door benzine of diesel aangedreven voertuig. Brandpreventiespecialisten raden aan om de elektrische wagen in geval van brand onder te dompelen in een waterbak. Dat ligt uiteraard praktisch niet altijd voor de hand en gaat ook gepaard met de nodige kosten.
Brandverzekeraar inlichten?
Wanneer het laadpunt zich in of om de woning bevindt, valt het aan te raden om je brandverzekeraar in te lichten. Op die manier vermijd je een onderverzekering van je woning. Aangezien de verzekeraar de premie bij de melding van een laadpunt doorgaans (vooralsnog) niet optrekt, kan je er dus alleen maar baat bij hebben.
Raakt je laadpunt beschadigd door een brand of overstroming die niet rechtstreeks gelinkt is aan een oplaadbeurt, dan zal je verzekeringsmaatschappij alle schade vergoeden. Ontstaat de brand tijdens een oplaadbeurt, dan zal je brandverzekering alle gevolgschade dekken.
Ligt een defect van het laadpunt aan de oorzaak, dan vergoedt de verzekeraar wel de gevolgschade, maar de schade aan het laadpunt niet. Via de rechtsbijstandsverzekering biedt een procedure tegen de producent van het laadpunt mogelijk soelaas.
Welke verzekering is het meest geschikt voor jou? Vergelijk en simuleer hier brandverzekeringen.
Wat met gemeenschappelijke garages?
Vindt de brand in de parkeergarage van een flatgebouw plaats, dan dekt de collectieve polis van het gebouw – ook wel blokpolis genoemd – de schade. De verzekeraar zal in dat geval waarschijnlijk wel proberen om de uitgekeerde bedragen te recupereren bij een aansprakelijke derde.
In dat geval gaat het bijvoorbeeld, afhankelijk van de omstandigheden, om de producent van het laadpunt of de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA).
Een auto kopen op afbetaling? Pas op voor deze 4 valkuilen.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Ongezien hoge rente, maar geduld vereist: hoe interessant is voorhuwelijkssparen?
Jongeren die iets opzij willen zetten, kunnen aan voorhuwelijkssparen doen. Een beperkt aantal mutualiteiten blijft die formule aanbieden. Vooral de hoge rentevoeten zijn bijzonder aantrekkelijk. Daar tegenover staat dat het soms lang wachten is voordat het gespaarde geld beschikbaar is. Spaargids.be zet de belangrijkste feiten op een rij. -
PREMIUM
Makelaar kleeft 550.000 euro op het huis van Erika en Bart: “Stijl van jaren 70 met gemetselde muren en oranje vloeren valt opnieuw in de smaak”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Inge Van Noten van Vastgoedhuys een huis in Bevel dat al uit 1845 dateert en een interieur heeft met een seventieslook. “Die stijl is weer aan het opkomen, dus hier is zeker een publiek voor.” -
Aantal hypothecaire leningen zakte in 2022 met ruim vijf procent, het verstrekte kredietbedrag steeg wel
Er werden het afgelopen jaar minder hypothecaire kredieten verstrekt dan in 2021, zo blijkt uit het jaaroverzicht van Febelfin, de federatie van de banksector. Vooral sinds de zomer daalde de productie, een gevolg van de stijgende rente die voor een afkoeling op de woonmarkt zorgde. Inzake verstrekte kredietbedragen was 2022 wel nog goed voor een record van bijna 43 miljard euro in totaal. -
-
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht.