Test-Aankoop houdt pleidooi voor statiegeld op blikjes en plastic flessen: "66 procent is voorstander"

ANP
Zowat 66 procent van de consumenten is voorstander van een invoering van statiegeld op petflessen en blikjes. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop vorig jaar bij 1.150 leden en niet-leden. De consumentenorganisatie houdt in een open brief naar de burgemeesters een pleidooi voor de invoer van dat statiegeld.

Bij het onderzoek van Test-Aankoop toonde 66 procent zich voorstander van een invoering van statiegeld en bijna 90 procent van de bevraagden was bereid zijn of haar blikjes en petflesjes naar de supermarkten terug te brengen om het statiegeld te recupereren. 82 procent vindt bovendien dat zwerfvuil een groot probleem is in zijn regio.

Dat de resultaten afwijken van eerdere onderzoeken op vraag van Fost Plus, FEVIA en Comeos, waarin slechts 22 procent van de bevraagden voorstander bleek, ligt volgens Test-Aankoop aan de vraagstelling. "In de enquête die in opdracht van de sector werd gevoerd, werden de bevraagden immers voor de keuze gesteld tussen de blauwe zak of het statiegeld. Vanzelfsprekend zijn er heel wat minder consumenten die willen afstappen van een werkend systeem."

Vraagt u zich soms af waarom er geen ijzer of koper tussen het gedumpte afval blijft liggen? Wat geld opbrengt, is geen afval meer maar wordt een materiaal, en geld, dat gooit niemand weg.

Test-Aankoop

Alleen belet dat systeem niet dat het zwerfvuil blijft toestromen in onze bermen en straten, zegt de consumentenorganisatie. "De mensen zijn het beu om op zondag te gaan wandelen of te joggen langs bermen en paadjes vol blikjes en flesjes."
Tijd voor verandering dus en die transitie kan het best bottom-up gebeuren, vanuit de basis, vanuit uw gemeente, zegt Test-Aankoop. "U, beste burgemeester, draagt immers het gros van  kosten en u weet als geen ander wat uw inwoners het meest stoort... Vraagt u zich soms af waarom er geen ijzer of koper tussen het gedumpte afval blijft liggen ? Wat geld opbrengt, is geen afval meer maar wordt een materiaal, en geld, dat gooit niemand weg."

Handelsfederatie Comeos heeft vragen bij het onderzoek van Test-Aankoop. "Zij beweren dat uit hun bevraging blijkt dat voor 82 procent van de mensen zwerfvuil een echte plaag is. Hoe komt het dan dat de gemeente-en stadsmonitor van de Vlaamse overheid die deze week is uitgekomen, stelt dat zwerfvuil voor 35 procent van de Vlamingen een echt probleem is? "

Er is een groot misverstand, zegt Comeos, "er is duidelijk een draagvlak tegen zwerfvuil in Vlaanderen, we willen dat allemaal bestrijden, maar er is geen draagvlak voor statiegeld: dat is een fabel, bewust gecreëerd door de statiegeldalliantie die gefinancierd wordt door terugnameproducent Tomra om overal gemeentebesturen te overtuigen om zich aan te sluiten bij de alliantie en zo druk te zetten."

Volgens Comeos proberen die de gemeenten ervan te overtuigen dat door de invoer van statiegeld de kosten voor het opruimen van zwerfvuil zullen smelten als sneeuw voor de zon. Wat ze er niet bijvertellen is dat dit statiegeld slechts een fractie van het probleem aanpakt, aldus de federatie, "want naast blikjes vind je ontelbare peuken, papiertjes, kauwgum, enz, en dat blijft dan allemaal liggen". 
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Hier in Duitsland betaal je altijd statiegeld en dat is niet verloren. Je krijgt het immers terug als je het bij de volgende winkelbeurt in de machine stopt. De omgeving is properder. Opvallend minder zwerfvuil dan in Vlaanderen.

 • Willy NUYTS

  Ik ben dan één van de 34% tegenstanders

 • Geert Heylen

  Dan gaan ze onze pmd zak van de stoep komen roven !?

 • william Masson

  66 %van de klanten van test aankoop ,? Tja er moet iemand het superyacht betalen van de Franse eigenaar van test bedrog,

 • oswald billiet

  Het is natuurlijk niet prettig dat statiegeld maar dat mogen al diegenen die blikjes en petflessen maar zomaar weggooien op hun bult schrijven. Het zijn wel is waar ook diegenen die nu het hardste roepen om dit niet te laten doorgaan. Hun mentaliteit "een ander moet het maar verwijderen" wordt nu terecht afgestraft.