Volgens stemmen in de sector zorgt de knip in groenestroomcertificaten van Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) voor een terugval in de bouw van grote zonnepaneelinstallaties.
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens stemmen in de sector zorgt de knip in groenestroomcertificaten van Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) voor een terugval in de bouw van grote zonnepaneelinstallaties. © Eneco/Photo News

Terwijl gezinnen méér zonnepanelen installeren, daalt aantal nieuwe installaties bij bedrijven: hoe komt dat?

Hoewel zonnepanelen door de hoge energiekosten nooit eerder zo interessant waren, is de plaatsing van grote installaties bij bedrijven en kmo’s afgelopen jaar stilgevallen. En dat is opmerkelijk. Want bij particulieren was 2022 wél een topjaar voor de installatie van zonnepanelen. Waarom volgen bedrijven de trend niet?

  1. Grote toeloop op aanvragen voor renteloze verbouwlening en -premie: “Zo populair dat wachttijd al 5 maanden bedraagt”
    PREMIUM

    Grote toeloop op aanvragen voor renteloze verbouwle­ning en -premie: “Zo populair dat wachttijd al 5 maanden bedraagt”

    Tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen energiezuinig zijn en dus renoveren we meer dan ooit. De Vlaamse verbouwpremie en renteloze verbouwlening kunnen in dat geval een financieel duwtje in de rug zijn. Dat maximale renteloze bedrag gaat tot 60.000 euro. Wie heeft recht op deze steun? Welke werken komen in aanmerking? En hoelang duurt het voor zo'n aanvraag goedgekeurd wordt?
  2. OVERZICHT. Vanaf vandaag geldt het capaciteitstarief: hoe vermijd je een piek in je energieverbruik? En wat als je nog een analoge meter hebt?
    PREMIUM

    OVERZICHT. Vanaf vandaag geldt het capaci­teits­ta­rief: hoe vermijd je een piek in je energiever­bruik? En wat als je nog een analoge meter hebt?

    Op 1 januari voert de Vlaamse energieregulator VREG het capaciteitstarief in. Dat wil zeggen dat een deel van je elektriciteitsfactuur vanaf nu gedeeltelijk berekend wordt op basis van je piekverbruik: hoe meer elektriciteit je tegelijkertijd verbruikt, hoe meer je betaalt. Maar vanaf wanneer spreken we van zo’n piek? Hoe wordt die berekend als je nog een analoge meter hebt? En krijg je sneller een piek als je een warmtepomp of een oude diepvriezer hebt die altijd aanstaat? Een antwoord op al jouw vragen.