"Er zijn momenteel weinig muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent in omloop," tweet Febelfin.
Volledig scherm
"Er zijn momenteel weinig muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent in omloop," tweet Febelfin. © ThinkStock

Tekort aan muntjes van 5, 10 en 20 cent: “Betaal zoveel mogelijk gepast bij de handelaars”

‘Stort jouw opgepotte muntjes van 5, 10 en 20 cent op jouw bankrekening, gebruik ze om er gepast mee te betalen of betaal digitaal als je niet kan passen,’ zo vragen Febelfin, Unizo en Comeos. Er is namelijk een groot tekort aan die muntjes bij handelaars en banken. En ja: het ligt deels aan de Russen en hun oorlog tegen Oekraïne.

 1. Grote investeerders kopen volledige appartementsgebouwen op: wordt het moeilijker om er zelf een te kopen?
  PREMIUM

  Grote investeer­ders kopen volledige apparte­ments­ge­bou­wen op: wordt het moeilijker om er zelf een te kopen?

  Steeds meer grote investeringsbedrijven kopen volledige appartementsgebouwen om die vervolgens te verhuren. Het fenomeen bestond al langer in het buitenland, maar nu komt het ook meer voor in de Belgische grootsteden als Gent, Antwerpen en Brussel. In wat voor woningen zijn ze geïnteresseerd? En wordt het voor particuliere investeerders nu moeilijker om een appartement op de kop te tikken?
 2. Lokale handelaars getuigen over prijzenoorlog: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?
  PREMIUM

  Lokale handelaars getuigen over prijzenoor­log: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?

  Door de inflatie hebben heel wat supermarkten hun prijzen noodgedwongen moeten verhogen. Maar hoe zit dat voor de kleine handelaar, voor wie de concurrentie sowieso al bikkelhard is? Op welke manier kunnen zij zich nog onderscheiden? Femke van slagerij Dieltjens-Maes uit Ranst vertelt hoe zij zich staande proberen te houden in deze prijzenoorlog, econoom Pierre-Alexandre Billiet van retailspecialist Gondola zet in perspectief.
 3. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.