Studeren levert helft ambtenaren geen extra pensioen op

Slechts 48 procent van de ambtenaren die in 2015 met pensioen zijn gegaan, mochten hun studiejaren voor het pensioen als gewerkte jaren inbrengen. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau, zo schrijft De Tijd vandaag. Omdat de jongere ambtenaren vaker een hoger diploma hebben, zal de groep met een 'diplomabonus' wellicht groeien. De regering wil een einde maken aan het systeem.

Ambtenaren kunnen momenteel onder bepaalde voorwaarden hun studiejaren laten meetellen als gewerkte jaren voor hun pensioen. Daardoor krijgen ambtenaren die drie jaar hebben gestudeerd en 42 jaar hebben gewerkt een volledig pensioen. De regering-Michel heeft bij de jongste begrotingscontrole beslist om het gunstregime voor ambtenaren af te bouwen.

Het was lang onduidelijk hoeveel ambtenaren hun studiejaren in rekening konden brengen, maar algemeen werd aangenomen dat het grootste deel dat kon. Zeker in de communicatie van de vakbonden, die storm lopen tegen de hervorming van het ambtenarenpensioen, leek het alsof alle ambtenaren dat konden.

Een nieuwe studie van het Planbureau schept duidelijkheid. In 2015 telden de studiejaren mee bij 48 procent van de ambtenaren die met pensioen gingen. Bij de mannen was dat 38 procent, bij de vrouwen 58 procent.