Stroomprijzen kelderen nóg wat meer

Illustratiebeeld. Er is veel productie van elektriciteit, niet alleen door de nucleaire centrales maar ook door de zon en de strakke wind.
Gemeente Pelt Illustratiebeeld. Er is veel productie van elektriciteit, niet alleen door de nucleaire centrales maar ook door de zon en de strakke wind.
De coronacrisis duwt de stroomprijzen naar historisch lage niveaus. Dat blijkt uit cijfers die hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft verzameld.

De gemiddelde elektriciteitsprijs op de kortetermijnmarkt (de day-ahead markt in vakjargon) bedroeg in april 15,7 euro/MWh. Het gaat om voorlopige cijfers, maar de verwachting is dat de prijzen niet meer zullen stijgen. Dat is meteen de laagste gemiddelde maandprijs in vele, vele jaren.

Ter vergelijking: in april vorig jaar bedroeg de gemiddelde maandprijs meer dan het dubbele (37,9 euro/MWh). De voorbije drie maanden staan dan ook in de top van laagste maandprijzen van de voorbije tien jaar. De reden is simpel. Er is veel productie van elektriciteit, niet alleen door de nucleaire centrales maar ook door de zon en de strakke wind. Tegelijk zakt de vraag. Het coronavirus dwingt bedrijven de deuren te sluiten en machines af te schakelen. Veel aanbod en weinig vraag zorgen voor lage prijzen.

De lage prijzen op de kortetermijnmarkt beginnen ook door te sijpelen in de leveranciersprijzen. Zo becijferde de federale energieregulator Creg dat vaste elektriciteitscontracten in april gemiddeld 13 procent lager liggen dan een jaar eerder. Variabele contracten zakten zelf 18 procent. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Mijn voorafbetaling blijft dezelfde. En vermoedelijk zal die naar aloude traditie na de afrekening 10% duurder worden. Ongeacht lager verbruik of een lagere prijs van de energie.

  • Sjonny Martero

    Ben benieuwd. Ik geloof er niets van. Er zal wel een opslag komen zodat ze hetzelfde krijgen. Vertrouw het niet.