Fiscaal expert Michel Maus legt uit welke onverwachte financiële gevolgen energiedelen kan hebben voor de energiedeler en -ontvanger.
Volledig scherm
PREMIUM
Fiscaal expert Michel Maus legt uit welke onverwachte financiële gevolgen energiedelen kan hebben voor de energiedeler en -ontvanger. © Shutterstock/ rv

“Stroomoverschotten die je als particulier verkoopt, zijn belastbaar aan 33%”: onze geldexpert over de fiscale gevolgen van energiedelen

Steeds meer mensen zoeken manieren om anders om te gaan met energie, onder meer door zelf energie te produceren en de ‘stroomoverschotten’ te gaan delen. Vanaf 2023 zou dat zelfs mogelijk zijn tussen klanten van verschillende energieleveranciers. Maar voor je hieraan begint, is het goed om je bewust te zijn van de fiscale addertjes onder het gras. Onze fiscaal expert Michel Maus legt uit waar je best rekening mee houdt.

 1. GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen

  GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijk­se uitgaven met die van andere Vlamingen

  Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens.
 2. Zo kan je honderden euro's besparen op huishoudbudget: gezin van vier, een single, alleenstaande mama én expert geven tips
  PREMIUM

  Zo kan je honderden euro's besparen op huishoud­bud­get: gezin van vier, een single, alleen­staan­de mama én expert geven tips

  Het water staat vele mensen (net niet) aan de lippen in deze woelige tijden van inflatie en stijgende energieprijzen. Ook voor onze interviewees - een Gents gezin met twee kinderen, een single veiligheidsagent uit Antwerpen en een alleenstaande moeder van twee uit Torhout - is het maandelijks tellen geblazen. In de maand augustus hielden zij voor ons hun huishoudkosten bij: wat gaven ze aan boodschappen en kledij? Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck geeft hun tijdens September Geldmaand persoonlijk besparingsadvies. “We wisten wel dat we veel geld aan voeding besteedden, maar niet dat dit bedrag tegen de 900 euro lag”, merkte het gezin uit Gent op.
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Techexpert test slimme stekkers en energieverbruiksmeters om sluipverbruik tegen te gaan: “De goedkoopste heb je al voor 8,5 euro”
  PREMIUM

  Techexpert test slimme stekkers en energiever­bruiks­me­ters om sluipver­bruik tegen te gaan: “De goedkoop­ste heb je al voor 8,5 euro”

  De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. En toch gaat er jaarlijks veel stroom – en dus euro’s – verloren aan nodeloos ingeschakelde toestellen. Als je die sluipverbruikers kunt opsporen en tijdig uitschakelt, bespaar je dus stevig in tijden van torenhoge energieprijzen. Slimme stekkers en energieverbruiksmeters bieden daarbij een waardevolle hulp. Frank Everaardt, hoofdredacteur bij Hardware Info, testte meerdere toestellen en selecteerde voor ons vijf slimme stekkers die hun geld zeker waard zijn.