Stormschade aan je woning of auto? Dit moet je doen
IndependerRukwinden tot 130 kilometer per uur zoals we die vandaag op verschillende plaatsen meemaken door storm Eunice, kunnen aardig wat ellende met zich meebrengen. Wat zijn de stappen bij stormschade? En wat onderneem je best nog voor een storm in alle hevigheid losbarst? Spaargids.be en Independer.be zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Wanneer 112 of 1722 bellen of online brandweerhulp aanvragen?
Het noodnummer 112 gebruik je enkel bij levensgevaar. Is er een boom omgewaaid of zijn er dakpannen losgekomen? Via stormschade.vlaanderen kan je online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener (dakwerker, boomzager, opruimingsfirma...) contacteren. Tijdens extreme weersomstandigheden activeren de hulpdiensten ook het telefoonnummer voor niet-dringende interventies van de brandweer.
Foto’s, foto’s, foto’s
Als de storm is gaan liggen en je de schade wil opmeten, denk dan eerst goed na. Losgerukte kabels en leidingen die op de grond gevallen zijn, raak je best niet zomaar aan. Je wil de schade niet verergeren, noch jezelf in gevaar brengen. Neem eerst veel foto’s van alle schade en hou beschadigde goederen bij voor een eventuele expertise. Hoe vollediger je dossier, hoe beter de afhandeling daarna. Contacteer ook de verzekeringsmaatschappij en een vakman om een offerte op te maken voor de herstelling van de geleden schade.
Welke verzekering?
De waarborgen storm en overstroming zijn verplicht opgenomen in de brandverzekering voor woningen en kleine handelszaken. Onder storm verstaan verzekeraars rukwinden die binnen een straal van tien kilometer rond je gebouw vernieling, breuk of beschadiging veroorzaken aan verzekerbare goederen, of die op het dichtst bijgelegen waarnemingsstation van het KMI een topsnelheid van minstens 100 kilometer per uur bereiken.
Tip: Sommige verzekeraars komen al tussen vanaf windsnelheden van 80 kilometer per uur. Kijk dus zeker je polis na.
De verzekeraar kan wel bepaalde schadevormen van de waarborg uitsluiten, bijvoorbeeld bij schade aan lichte of onafgewerkte constructies, goederen die aan lichte of onafgewerkte constructies vastgemaakt zijn of bijzonder gevoelig zijn voor schade door van storm. Lees hier wat je brandverzekering precies dekt.
Schade aan je wagen?
Contacteer zo snel mogelijk je omnium autoverzekeraar, ook al is het mogelijk dat een derde aansprakelijk is. Zelfs in polissen met een beperkte omnium zijn de natuurkrachten een standaardwaarborg.
Als er tijdens een storm een dakpan van de woning van de buren op je wagen valt, waardoor die beschadigd is, dan kan je buurman of -vrouw hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Is het niet duidelijk wie voor de schade aansprakelijk is, dan kan je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering om de aansprakelijkheid te laten vaststellen.
Belangrijk om weten is dat je omniumverzekering in een aantal situaties de opgelopen schade niet zal vergoeden. Rijd je met de auto in een overstroomde straat, dan zal de verzekeraar een tussenkomst weigeren. Hij zal oordelen dat je de schade zelf hebt veroorzaakt door je eigen onvoorzichtigheid. Bekijk hier welke verzekering welke schade precies dekt.
Beter voorkomen dan genezen
Storm Odette veroorzaakte vorig jaar liefst 23,6 miljoen euro aan verzekerde schade, met in totaal 13.617 verzekerden die een beroep deden op hun brand- of omniumverzekering. Dat bleek uit cijfers van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard. Laat je dus niet verrassen, zowel voor, tijdens als na de storm.
Drie tips om stormschade te voorkomen:
1. Onderhoud
Verzorg regelmatig je dakgoten en waterafvoeren en controleer regelmatig of je dak nog in goede staat is. Knip ook op tijd dode takken van je bomen af, zodat die niet naar beneden donderen bij hevige wind.
2. Buitenspullen
Komt er weldra een storm op? Berg dan alle voorwerpen op die hevige windstoten kunnen meesleuren. Denk aan tuinmeubilair, vuilnisbakken en trampolines. Gaat de storm gepaard met bliksem? Haal dan de stekkers van al je elektrische toestellen uit de stopcontacten. Sluit ook je vensters en deuren en parkeer je wagen zeker niet onder een boom.
3. Tijdens de storm
Blijf zo veel mogelijk binnen tijdens een storm. Moet je toch de baan op? Pas je snelheid dan aan en parkeer je voertuig ver van bomen en elektrische draden. Wees steeds alert voor vallende voorwerpen onderweg.
Lees ook:
Dit artikel is u aangeboden door onze partners Spaargids.be en Independer.be. Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be, Independer.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Neem je aardgas en stroom best af bij dezelfde leverancier? Of ga je voor meerdere energiespelers?
-
Alexandre krijgt energiefactuur van meer dan 1 miljoen euro (!): “Ik dacht dat ik hallucineerde”
Een man uit Henegouwen werd vorige maand onaangenaam verrast toen hij zijn brievenbus opendeed. Zoals verwacht had Alexandre zijn energiefactuur van Engie ontvangen. Maar toen hij het bedrag zag, sloeg de paniek hem om het hart. Zo zou hij volgens de factuur meer dan 1 miljoen euro moeten betalen. -
40.000 nieuwe jobs dankzij Vlaams relanceplan, maar vooral in knelpuntsectoren
Het corona-relanceplan Vlaamse Veerkracht zal 40.740 jobs creëren tegen 2030. Dat becijferde consultant Idea in opdracht van de Vlaamse regering. Het gaat voornamelijk om jobs in de zorg en de bouw, twee knelpuntsectoren. Tegelijk waarschuwen de onderzoekers dat de files op de productiviteit wegen. -
-
Livios
Opnieuw hevige wind voorspeld: hoe bescherm je jouw dak en zonnepanelen tegen een storm?
-
Livios
"Hoe goedkoper een haag is, hoe meer onderhoudskosten je mag verwachten": tuinaannemer geeft tips voor het kiezen van de beste soort voor jouw tuin
In de lente krijgen onze planten frisse, groene bladeren en zie je overal de bloesems opduiken. Het is nu dan ook hét ideale moment om na te denken over welke haagplanten het beste bij je tuin passen. Maar hoe kies je uit die eindeloze lijst met soorten? En hoe voel je dat dan in je portemonnee? Bouwsite Livios vroeg tuinaannemer Jeamie Hendrickx naar zijn beste tips. -
PREMIUM
Van studiootje in Knokke tot drieslaapkamerduplex in Koksijde: dit koop je in de kustgemeenten voor de gemiddelde prijs van 295.000 euro
Vorig jaar daalde de gemiddelde prijs voor een appartement aan zee volgens notaris.be lichtjes tot 295.000 euro (- 0,7%). Maar wat koop je precies voor dat geld? Onze woonexpert Björn Cocquyt maakte een tocht langs onze twaalf kustgemeenten en keerde terug met een verrassend uiteenlopende selectie. “In de ene gemeente krijg je voor dat budget slechts een kleine studio, in de andere drie slaapkamers.” -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?