Stookolieprijs na drone-aanval Saudi-Arabië schiet omhoog: 120 euro extra voor bestelling van 2.000 liter

photo_news
De maximumprijs van stookolie gaat morgen zoals verwacht flink omhoog, met zowat 6 cent per liter. Wie 2.000 liter stookolie bestelt, moet tegen de maximumtarieven dus bijna 120 euro extra neertellen vanaf morgen. De prijsstijging is een gevolg van de drone-aanval het voorbije weekend op het hart van de Saudische olie-industrie.

De nieuwe maximumprijs voor bestellingen van minstens 2.000 liter komt te liggen op 0,7203 euro per liter, zo deelt de federale overheidsdienst Economie vandaag mee. Het is bijna vier maanden geleden dat de maximumprijs van stookolie nog hoger lag dan 0,7 euro per liter, zo blijkt uit gegevens van de Belgische Petroleumfederatie. 

De forse stijging was aangekondigd. Ze komt er omdat de stookolieprijs rechtstreeks gelinkt is aan de olieprijzen op de internationale markten. En die kenden gisteren hun grootste toename ooit (meer dan 10 procent). Door de droneaanval werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd.

De impact van de aanval op de prijs van benzine en diesel zal pas later deze week merkbaar worden. Ze zal waarschijnlijk gematigder zijn, omdat die prijzen afhankelijk zijn van meerdere factoren en omdat er drempels zijn ingebouwd om te grote schommelingen af te vlakken. 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ERIK DEFORCE

  Het goede moment gekozen voor hun tekort aan te vullen de zakkenvullers

 • ROBERT GERTS

  Tiens. En dit alleen in België! De dievenbende heeft geld nodig! 69% accijnzen is nog niet genoeg!

 • Lucien Raes

  Hadden ze even nodig om de voorraden te verkopen aan woekerprijzen. Als de olieprijs daalt doet men alsof de neus bloedt.

 • Dirk Vregels

  Wel raar dat die prijs enkel in Belgie veel hoger stijgt dan als in de buurlanden.

 • guy vermeulen

  mijn voorraad is al opgeslagen als prijs zeer goedkoop was .Niet wachten tot er iets gebeurd.