Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Baert. © Getty Images/ Photo News Gregory Van Gansen

“Stel jezelf eerst de vraag: hoeveel is een extra dag verlof me waard?” Onze werkexpert over loon inruilen voor meer vakantiedagen”

Werknemers hebben meestal twee dingen bovenaan hun verlanglijstje staan: meer centen en meer vakantie. In die volgorde. Maar soms willen mensen liever meer vakantie en wat minder loon. Kan dat zomaar en wat zijn de voorwaarden? Onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, bespreekt de voor- en nadelen: “Wie op tijd en stond goed kan ontspannen, houdt het werkleven langer vol.”

 1. IN KAART. Bankautomaten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?

  IN KAART. Bankautoma­ten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?

  Nergens in Europa klagen inwoners zo luid over de beschikbaarheid van geldautomaten als in België. En beterschap lijkt niet meteen op komst. De vier grootbanken in ons land besloten enkele jaren geleden om samen enkel nog neutrale cashpunten uit te baten. Tegen 2025 willen ze er zo 2.200 overhouden, in plaats van de 5.500 bankautomaten die er vorig jaar nog waren. Ga jij er straks nog een in je buurt hebben? Zoek het op via de interactieve kaart in dit artikel.
 2. Hoe zal bitcoin reageren op de renteverhogingen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”
  PREMIUM

  Hoe zal bitcoin reageren op de renteverho­gin­gen van deze week? “Als er ruimte blijft voor hoop, kan de markt verder stijgen”

  De koers van de voornaamste cryptomunt bitcoin steeg in januari met 40 procent. Of die stijging de komende dagen en weken zal aanhouden, hangt ook grotendeels af van de renteverhogingen die de centrale banken vandaag en morgen zullen aankondigen. Welke invloed hebben de beslissingen van de Amerikaanse en Europese centrale bank op de bitcoin? En wat mogen we de komende uren en dagen verwachten? Expert Gwen Busseniers van de Cryptoschool blikt vooruit.
 1. Deze winter op reis naar de zon in Mexico of Thailand? Reisexpert geeft advies: “Snorkelen tussen tropische vissen en ’s avonds naar de club”
  PREMIUM

  Deze winter op reis naar de zon in Mexico of Thailand? Reisexpert geeft advies: “Snorkelen tussen tropische vissen en ’s avonds naar de club”

  Nu het intercontinentale vliegverkeer na covid terug op gang komt, behoort ook een trip naar de exotische winterzon buiten de EU weer tot de mogelijkheden. Naar welke zonnige landen vlieg je makkelijk van bij ons, wat kun je er doen en hoe zit het met de coronamaatregelen? Onze reisexpert Johan Lambrechts lijst de mogelijkheden op.
 2. Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit
  PREMIUM

  Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit

  Wie een volledige loopbaan van 45 jaar kent, heeft recht op het minimumpensioen. Maar dat blijkt niet hetzelfde als 45 jaar werken. Hoe zit dat precies in elkaar? En hoe komt het dat iemand met veel minder jaren gewerkt heeft toch evenveel pensioen kan krijgen als jij? Bovendien merkt onze werkexpert Stijn Baert op dat Belgen met een gemiddelde loopbaan van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Zullen we met z'n allen langer moeten werken om dat minimumpensioen te halen voor iedereen?