Muntstukken van 1 en 2 eurocent kan je op diverse plaatsen inwisselen.
Volledig scherm
Muntstukken van 1 en 2 eurocent kan je op diverse plaatsen inwisselen. © rv/adb

Steeds minder handelaars aanvaarden muntjes van 1 en 2 cent: dit kun je ermee doen

Sinds cashbetalingen drie jaar geleden naar vijf cent moeten worden afgerond, zijn de muntstukjes van 1 en 2 eurocent overbodig geworden en aanvaarden sommige handelaars ze niet. Maar wat moet je er dan mee aanvangen?

42 reacties

 • Lydia Appelmans

  3 weken geleden
  Hier in Spanje verzamel ik ze in een zakje en als dat vol is geef ik ze aan de vrijwilligers die de straten proper houden.
 • Hugo vanderoosbeek

  1 maand geleden
  Al wie ze niet moet, kan ze altijd gratis bij mij thuis in de brievenbus komen deponeren. Dank u.
 • ronny cuypers

  2 maanden geleden
  Dan moet het ook omgekeerd kunnen en mag de winkelier jou wisselgeld in muntjes van 1 en 2 cent uitbetalen.
 • nicky vandee

  2 maanden geleden
  In onze Delhaize staat 'n glazen pot, je kan ze erin gooien, je krijgt er niets voor, wat ze ermee doen, weet ik niet . Ik betaal met kaart,heb dus nooit kleingeld
 • Marc Goossens

  2 maanden geleden
  Ik zie den ALDI er nog niet bij staan, deze aanvaarden ook geen 1 en 2 centjes
 1. Na ‘Factcheckers’: hoe krijg je een eerlijke prijs voor je oude juwelen? “Elke gram te weinig gewogen kan zorgen dat je 38 euro misloopt”
  PREMIUM

  Na ‘Factchec­kers’: hoe krijg je een eerlijke prijs voor je oude juwelen? “Elke gram te weinig gewogen kan zorgen dat je 38 euro misloopt”

  “Dat bij het wegen van juwelen soms een lager gewicht wordt gegeven, daar ben ik van geschrokken: dat is gewoon bedrog”. Jelle Oostvogels van juweliersfederatie Ars Nobilis reageert scherp op de malafide praktijken bij sommige juweliers die ‘Factcheckers’ (VRT) woensdagavond aan het licht bracht. Met zijn tips en die van diamantair Rob van Beurden sta je steviger in je schoenen als je goud wil (ver)kopen.
 2. “Geef kinderen nooit het gevoel dat ze mee moeten doen met een hype of mode”: deze 10 geldlessen zouden kinderen moeten leren op school
  PREMIUM

  “Geef kinderen nooit het gevoel dat ze mee moeten doen met een hype of mode”: deze 10 geldlessen zouden kinderen moeten leren op school

  Of geld nu wel of niet gelukkig maakt, daar zijn mensen het niet over eens. Maar het staat wel vast dat geld belangrijk is. Niemand kan immers zonder geld. Opdat zo weinig mogelijk mensen geldzorgen hebben, weten we best allemaal een paar essentiële zaken over het slijk der aarde. We leren die helaas niet altijd op school. Aan onze geldexpert Pascal Paepen, zelf ook docent, vragen we wat scholieren zeker zouden moeten leren over geld opdat ze later zo sterk mogelijk in het leven staan.
 3. Hoe mag je volgens de wet reageren wanneer je wordt aangevallen? “Zelfverdediging moet altijd proportioneel zijn”
  PREMIUM

  Hoe mag je volgens de wet reageren wanneer je wordt aangeval­len? “Zelfverde­di­ging moet altijd proportio­neel zijn”

  Een winkeluitbater uit Houthalen is aangehouden nadat hij een inbreker doodstak. Nu doemt de vraag op: kan hier ‘wettige zelfverdediging’ of ‘noodweer’ worden ingeroepen? En zijn er nog verschoningsgronden, zoals angst omdat je wordt overvallen? “In principe mag je nooit je bezit beschermen met dodelijk geweld”, zegt criminoloog Marc Cools in Dag Allemaal.