Geldexpert Pascal Paepen bespreekt de voor- en nadelen van een zorgvolmacht.
Volledig scherm
PREMIUM
Geldexpert Pascal Paepen bespreekt de voor- en nadelen van een zorgvolmacht. © Getty Images/Steven Richardson

Steeds meer mensen maken een zorgvolmacht op: “Beter om je voorzorgen te nemen, en de registratiekost is beperkt”

In de eerste helft van dit jaar werden opvallend meer zorgvolmachten geregistreerd. In totaal hebben nu meer dan 260.000 Belgen zo’n document waarmee je iemand een volmacht geeft om je zaken te regelen wanneer je dat zelf niet meer kan. Onze geldexpert Pascal Paepen legt uit wat een zorgvolmacht precies inhoudt en somt de voor- en nadelen op. “Je kan een volmacht altijd nog herzien, dus het is nooit te vroeg om die op te stellen.”

 1. Wie heeft recht op overlevingspensioen na het overlijden van een partner? Onze geldexpert geeft advies
  PREMIUM

  Wie heeft recht op overle­vings­pen­si­oen na het overlijden van een partner? Onze geldexpert geeft advies

  Meestal krijg je een pensioen door ouderdom, maar soms kan de aanleiding ook een overlijden zijn. Wanneer de voormalige kostwinner van het gezin overleden is, ontvangt zijn of haar huwelijkspartner een overlevingspensioen, ook wel weduwe- of weduwnaarspensioen genoemd. Maar net als bij het ouderdomspensioen wordt er momenteel ook gesleuteld aan de voorwaarden voor het overlevingspensioen. Onze geldexpert Pascal Paepen zet de zaken voor jou op een rijtje.
 2. “Tijd om het heilige huisje van de minimumrente op de spaarrekening te slopen”: onze geldexpert legt uit hoe je jouw spaargeld beter kan inzetten
  PREMIUM

  “Tijd om het heilige huisje van de minimumren­te op de spaarreke­ning te slopen”: onze geldexpert legt uit hoe je jouw spaargeld beter kan inzetten

  Test-Aankoop waarschuwde dat de belastingsvrijstelling op de intrest op de zogenaamde ‘gereglementeerde’ spaarrekening mogelijk zal worden geschrapt. Volgens onze geldexpert Pascal Paepen is het nog maar een kwestie van tijd vooraleer de nu gegarandeerde rente van 0,11 procent op de spaarrekening zal verdwijnen. “Maar,” zo stelt hij ook, “elk nadeel heeft zijn voordeel.”