Steeds meer Belgen krijgen leefloon: stijging van bijna 75 procent op tien jaar tijd

Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.
In 2017 leefden 1.798.000 Belgen in een gezin met een inkomen onder de armoederisicogrens. Dat blijkt uit onderzoek in het jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting dat vandaag werd voorgesteld in Antwerpen. Gezinnen waar bijna niemand aan het werk is, gaan er sterk op achteruit.

Bijna 16 procent van de Belgische bevolking leefde in 2017 in een gezin met een inkomen onder de armoederisicogrens. In het Vlaamse Gewest ging het om 9,8 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse "stand van zaken" van het armoedeonderzoek, dat tot stand komt met de steun van de UAntwerpen, het Netwerk tegen Armoede en Decenniumdoelen.

Hoewel het armoederisico stabiel blijft, blijkt verder dat de armoedesituatie in de laatste jaren verslechterde. Zo nam het gemiddeld maandelijks aantal ontvangers van een leefloon op tien jaar met 74 procent toe, van 80.485 naar 140.150. In Vlaanderen was dat 68 procent. Vooral risicogroepen als laaggeschoolden, eenoudergezinnen en mensen met een vreemde herkomst kennen een groeiende onzekerheid.

Minder risico bij ouderen

Tussen 2008 en 2017 daalde het armoederisico dan weer bij ouderen. Bij 65-plussers zakte het met 5,3 procent, van 21,3 procent in 2008 naar 16 procent in 2017. "Dat valt deels te verklaren door het optrekken van de laagste pensioenen, maar is voornamelijk het gevolg van demografische verschuivingen", zegt Jill Coene van de UA. "Meer vrouwen gingen deelnemen op de arbeidsmarkt en hadden recht op een pensioen.”

Gezin zonder werkkracht

In België leefde in 2017 13,5 procent in een gezin met een zeer lage werkintensiteit, wat wil zeggen dat er in dat gezin amper of niet gewerkt wordt. In Europa presteren enkel Ierland en Griekenland slechter. Bovendien ging hun situatie er sterk op achteruit: het armoederisico in deze groep ging van 54,7 procent in 2008 naar 70,4 procent in 2017.
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ALBERT DEPLUS

  En ondertussen is het moord en brand schreeuwen om werkkrachten !! begrijpe wie kan.

 • lieve de vos

  Ik kan me voorstellen dat een ouder, in een echtscheidingsprocedure, ervoor kiest in de eerste plaats voor de kinderen te zorgen. In zo'n situatie ben je kwetsbaar, en daarop wordt je gepakt in deze ratrace maatschappij. Idem voor iemand die ziek wordt. Niemand vraagt daar om.

 • Jenny Janssens

  Jonge en gezonde mensen zouden geen leefloon mogen krijgen. Er staan genoeg vacatures open. Maar profiteren van een ander is gemakkelijker dan werken hé.

 • Marc Lehaen

  Ik krijg ook een leefloon alleen onder de naam "pensioen " waarvoor ik toch 43 jaar afgedragen heb.

 • Patrick Proost

  Beste Kris Delrue, de tijden waarover u nog spreekt zijn lang vervlogen! Er bestonden toen ook geen auto's voor iedereen, tv's, gsm's en noem maar op. Wat je niet kent, kan je ook niet missen!! Vandaag de dag wordt ons alles om de oren geworpen! Je zet de kat niet naast de melk en dan gaan zeggen dat ze er niet van mag proeven!!