Steeds meer Belgen geven buitenlandse rekening aan

Euro's en buitenlands geld.
Shutterstock Euro's en buitenlands geld.
173.048 Belgen gaven in het aanslagjaar 2018 aan over een buitenlandse rekening te beschikken. Dat zijn er bijna 10.000, of 6 procent, meer dan in 2017. 

Het aantal aangiftes van buitenlandse verzekeringen steeg met 4,4 procent tot 45.825 en het aantal Belgen met een juridische constructie - zoals stichtingen en trusts - kwam uit op 1.705, 50 meer dan in 2017. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De toename is een gevolg van de internationale gegevensuitwisseling, waardoor het bijna onmogelijk is geworden nog centen in het buitenland te verstoppen. Sinds die gegevensuitwisseling op volle toeren draait, wordt de fiscus overladen met gegevens van Belgische belastingplichtigen. 

Wie de voorbije jaren verzaakte aan zijn plicht buitenlandse rekening aan te geven, heeft veel kans op de vingers getikt te worden door de fiscus.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marijke boulet

  Zullen denkelijk nog wel winst hebben ook al moeten ze hun buitenland geld aangeven , ik veronderstel dat het "bijna onmogelijk" geworden is om geld in het buitenland te hebben voor jan met de pet met een paar tienduizenden euro's voor de mensen en bedrijven met miljoenen zal wel geen probleem zijn om onder de radar te blijven .

 • Rosanne Van Daele

  IK zou iedereen de raad geven de rekening aan te geven als je in een Europees land een rekening hebt. De Belgische fiscus volgt je vandaag en zal het bankgeheim opheven als je ze niet aangeeft !

 • Alfons Schepers

  Wat ik niet heb kan ik niet aangeven..!

 • Yves Van Rossem

  @JAN krommentak: je moet weten over wat je spreekt. Om "een buitenlandse" rekening te openen volstaat het om bij DEGIRO (Nederland) een rekening te openen en daar 1 euro op te zetten ... Velen denken dat "een buitenlandse" rekening synoniem is voor "véél geld" ... Dat is enkel maar zo voor de fraudeurs ... ik ben maar een gewone werkmens.

 • Christian Alex

  Het is van moetens zeker? De wetgeving werd ingevoerd om de 'crimilele geldstromen' te detecteren. In werkelijkheid om de eigen burgers te beletten te vluchten voor de geldhonger van de overheid. Volgens politici zouden de belastingen lager worden, als iedereen netjes zijn belastingen betaalt. Hoewel de belastbare materie nu groter geworden is, werden de belastingen op kapitaal verhoogd. De roerende voorheffing en transactietaksen werden verdriedubbeld en een effectentaks ingevoerd.