In september kwamen de vakbonden ook al op straat voor meer koopkracht. Stan De Spiegelaere, professor sociaal overleg aan de UGent, legt uit wat je rechten en plichten zijn bij een staking.
Volledig scherm
PREMIUM
In september kwamen de vakbonden ook al op straat voor meer koopkracht. Stan De Spiegelaere, professor sociaal overleg aan de UGent, legt uit wat je rechten en plichten zijn bij een staking. © Photo News/ rv

Staak jij vandaag? Prof legt uit wat je rechten en plichten zijn: “Ontslag wegens deelname aan een staking kan je aanvechten”

Verbod op kinderarbeid, recht op vakantie, minimumlonen,… Het is maar een greep uit de historische verwezenlijkingen van stakingen in ons land. En nog steeds is het een populaire vorm van actievoeren. Vandaag gaan tal van werknemers weer op straat om meer koopkracht te eisen. Maar wat moet je weten als je gaat staken? Stan De Spiegelaere, professor sociaal overleg aan de UGent, legt uit wat je rechten en plichten zijn. “Door de huidige ‘just in time’-economie wordt een staking nu veel sneller gevoeld en beëindigd.”

 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. Vast energietarief voor gas 600 euro goedkoper dan vorige maand: is het slim om nu van leverancier te veranderen?
  Mijnenergie

  Vast energieta­rief voor gas 600 euro goedkoper dan vorige maand: is het slim om nu van leveran­cier te veranderen?

  De energieprijzen blijven dalen en benaderen stilaan het pre-coronaniveau. De gemiddelde verbruiker betaalt in februari voor de goedkoopste combinatie van aardgas en elektriciteit 2.802,29 euro per jaar. Ter vergelijking: in september liepen de geschatte jaarprijzen nog op tot ruim 9.000 euro. Maar is het aangewezen om nu over te stappen? Onze journalist bekeek de nieuwe tarieven op Mijnenergie.be.
 3. Het (officiële) minimumloon van 1.846 euro bruto gewikt en gewogen: “Waarom zou je hogerop proberen te klimmen als je het toch niet voelt in je portemonnee?”
  PREMIUM

  Het (officiële) minimum­loon van 1.846 euro bruto gewikt en gewogen: “Waarom zou je hogerop proberen te klimmen als je het toch niet voelt in je portemon­nee?”

  Er gaapt een enorme loonkloof tussen Nicolas van ‘De Pfaffs’ en Filipijnse arbeiders in de Antwerpse haven. De ene kwam z’n bed niet uit voor minder dan 10.000 euro per maand, de anderen verdienen amper 600 euro. De ondergrens van de loonschaal blijkt een moeilijk gegeven. Onze werkexpert Stijn Baert buigt zich over de kwestie: “In plaats van naar het minimumbrutoloon, moeten we kijken naar het nettobedrag. Houden mensen genoeg over van hun werk?”