Heel wat beleggers vinden de splitsing van Tesla-aandelen wel interessant, maar onze geldexpert Pascal Paepen waarschuwt voor de addertjes onder het gras.
Volledig scherm
PREMIUM
Heel wat beleggers vinden de splitsing van Tesla-aandelen wel interessant, maar onze geldexpert Pascal Paepen waarschuwt voor de addertjes onder het gras. © Shutterstock/ rv

“Splitsing van Tesla-aandelen lijkt interessant, maar de fiscus kan voor een onaangename verrassing zorgen”: onze geldexpert waarschuwt beleggers

Tesla had nog maar pas aangekondigd dat het zijn aandeel zal opsplitsen en beleggers waren al meteen opgetogen. Het aandeel steeg van 1.000 tot 1.100 dollar: plus 10 procent in amper twee dagen tijd! Maar waarom splitst Tesla zijn aandelen? En is het dan aangeraden om het aandeel te kopen? We vragen het aan onze geldexpert Pascal Paepen, die vreest dat Belgische aandeelhouders van Tesla hierdoor wel eens een gepeperde rekening zouden kunnen krijgen.

  1. Beursexpert waarschuwt voor beleggen in hypes als Tesla en bitcoin: “Niet alleen jongeren maar ook ouderen trappen in de val”
    PREMIUM

    Beursex­pert waarschuwt voor beleggen in hypes als Tesla en bitcoin: “Niet alleen jongeren maar ook ouderen trappen in de val”

    Wie met regelmaat belegt en het risico verlaagt door gespreid te beleggen in diverse sectoren en aandelen kan een mooi rendement verdienen op zijn spaargeld. Maar waarom is dan niet elke belegger even succesvol op de beurs? “Niet iedereen heeft het geduld om verstandig te beleggen”, zegt onze beursexpert Pascal Paepen. “Voor sommige beleggers gaat het nu eenmaal te traag. Zij investeren steevast in hypes zoals cryptomunten en Tesla. Waarom zou je ook 10 procent willen verdienen per jaar als je evenveel kan verdienen per dag?” Toch is beleggen in hypes meestal geen goed idee. “Vaak moeten ze hun aandelen weer verkopen met een enorm verlies”, aldus Paepen. Hij legt uit hoe je beurshypes herkent en in welke beter niet of net wel investeert.
  2. Een kamer van de unief of samenwonen met ouderen? Zo betaal je stuk minder dan de gemiddelde 514 euro voor je kot
    PREMIUM

    Een kamer van de unief of samenwonen met ouderen? Zo betaal je stuk minder dan de gemiddelde 514 euro voor je kot

    Vorig academiejaar stegen de prijzen voor een Vlaams kot met 6,84 procent. Dit jaar worden ze nog eens 13,46 procent duurder. Gemiddeld komt de huurprijs van een studentenkamer zo neer op 514 euro per maand. Gelukkig is die prijs maar een gemiddelde en zijn er enkele manieren om minder te betalen voor een kot. We zetten de tips op een rijtje, bekijken de homes van universiteiten en hogescholen, en tonen enkele initiatieven die je een goedkoper kot aanbieden in ruil voor vrijwilligerswerk. “Met deze formule betaal je slechts 180 euro.”