Speculeren met bitcoins? Zet dan al maar 33 procent opzij voor de fiscus

ANP
De Belgische belastingdiensten hebben beslist 33 procent belastingen af te houden van de inkomsten die speculeren met bitcoins zouden opleveren. Dat blijkt uit een nieuwe ruling van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Wie als privépersoon met de virtuele munt speculeert, dus bitcoins aankoopt en verkoopt met het duidelijke doel winst te maken, zal voortaan 33 procent belastingen moeten betalen op de inkomsten. De fiscus beschouwt de opbrengsten namelijk als 'diverse inkomsten', schrijft de belastingdienst in de ruling waarover De Tijd bericht.

De beslissing komt er na de zaak van een student die voor zijn studies een applicatie had ontwikkeld voor de automatische aan- en verkoop van bitcoins. "Door deze automatische aan- en verkoopverrichtingen heeft hij opbrengsten gerealiseerd", zegt de fiscus. En daarop moeten belastingen worden betaald.

Niet als 'goede huisvader'

De fiscus beschouwt de winsten die de student maakte niet als een meerwaarde zoals die uit gewone aandelen, aangezien ze niet onder het normale beheer van zijn privévermogen vielen. Aandelen verhandelen als 'goede huisvader', zeg maar. Dan zouden de meerwaarden belastingvrij zijn. Aangezien het de bedoeling was winst te maken uit de prijsschommelingen van bitcoins moeten er dan ook belastingen op betaald worden.

De student, X genoemd in de ruling, komt er met 33 procent nog relatief gemakkelijk vanaf, aangezien de fiscus besliste zijn winsten niet als beroepsinkomsten aan te merken. De belasting kan dan oplopen tot 50 procent.

"De door hem gebruikte applicatie heeft hij ontwikkeld als hobby en uit interesse in zijn studiedomein", aldus de fiscus nog. "De ontwikkeling van de applicatie had als doel te testen in hoeverre hij de theoretische kennis uit zijn gevolgde opleiding zou kunnen omzetten in een concrete toepassing. De middelen die hij gebruikt heeft om de applicatie te laten werken zijn beperkt en weinig georganiseerd. De gerealiseerde meerwaarde zijn niet verbonden met een beroepswerkzaamheid en kennen derhalve geen professioneel karakter." 

Steile opmars

De bitcoin is de laatste weken aan een bijzonder steile opmars bezig. Vandaag is 1 bitcoin ongeveer 16.000 dollar waard, tegenover 900 dollar een jaar geleden. Vorige week schommelde de koers bovendien nog rond de 20.000 dollar.
117 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jenten Janssens

  Alles laten storten op Luxemburgse rekening :)

 • Fabienne Vanacker

  Ze zijn te laat met hun belastingen of betalen ze 33% op het verlies terug ?!?! Er zal wel weer ne wet worden gemaakt omdat er ne politieker veel aan het verliezen is

 • raymond van der craen

  Slechte foto bij dit artikel. Een bitcoin is een virtuele munt en bevat geen munten of briefjesgeld!

 • sabine meirhaeghe

  Dany hermans de huurinkomsten worden reeds belast via een verhoogd KI in de personenbelasting. De superrijken worden on ons land gespaard. Hun aandelen staan meestal in een aandeelhoudersregister en niet op een effectenrekening, dus zij betalen geen effectentaks. Waar denk je dat de aandelen van anderlecht van marc coucke zullen staan???? Het zijn enkel de goede modale belgen die de rekeningen betalen.

 • sabine meirhaeghe

  Danny hermans, de huurgelden worden reeds belast via een belasting op het verhoogde KI via de belastingsaangifte. De gewone belgen worden al kapot belast. De nieuwe effectetaks raakt opnieuw niet de superrijken van ons land. Hun effecten staan in een aandeelhoudersregister ipv op een effectenrekening. De socialisten draaien een rad voor de ogen hun kiezers.