Véronique Goossens
Volledig scherm
PREMIUM
Véronique Goossens © Getty Images

"Soms is losgeld betalen bijna onvermijdelijk": geldexperte legt uit hoe je je wapent tegen de opmars van cyberafpersing

De Zweedse supermarktketen Coop moest onlangs 800 winkels sluiten omdat de kassasystemen niet meer werkten. Coop werd gehackt, samen met een duizendtal andere bedrijven in verschillende delen van de wereld. De cybercriminelen drongen binnen via software voor de toeleveringsketen, waarop al die bedrijven zijn aangesloten. Aanvallen met ransomware zijn sinds de coronapandemie fors toegenomen. Wat kan je doen om je te beschermen en een zware financiële kater te vermijden? Onze geldexperte Véronique Goossens brengt raad.

 1. Hoe vertrek je zorgeloos op vakantie? "Vaak vergeten mensen de verzekering of ze geven het liever uit aan leukere dingen. Onterecht”
  PREMIUM

  Hoe vertrek je zorgeloos op vakantie? "Vaak vergeten mensen de verzeke­ring of ze geven het liever uit aan leukere dingen. Onterecht”

  Het zal je maar overkomen: je staat vertrekkensklaar of je bent al op je vakantiebestemming en net dan wordt die regio getroffen door een vulkaanuitbarsting, overstroming of grote bosbrand. Het liefst word je natuurlijk nooit geconfronteerd met stress en paniek en al helemaal niet op vakantie. Onze geldexpert Pascal Paepen maakte het zelf al eens mee. Hij geeft je, naast zijn persoonlijke verhaal, ook tips zodat je toch met een gerust gemoed op vakantie kan en geeft de kostprijs mee. “De juiste verzekering kan helpen.”
 2. Laat je niet vangen door de nieuwste hengels van phishingoplichters: dit zijn ze én zo beland je niet in hun net
  PREMIUM

  Laat je niet vangen door de nieuwste hengels van phishingop­lich­ters: dit zijn ze én zo beland je niet in hun net

  Het fenomeen van phishing breidt almaar verder uit. Internetfraudeurs lichten mensen op door ze te lokken met valse links in e-mails, sms’jes en malafide telefoontjes. De mogelijke gevolgen zijn niet min: bankrekeningen worden geplunderd, accountgegevens gestolen en privétoestellen misbruikt om nog meer cybercrime te plegen. Wat zijn de recentste vormen van phishing? Hoe herken je ze? Wat kun je ertegen ondernemen en wat mag je vooral niet doen? Willem Janssens, expert cybersecurity bij Telenet Business, geeft enkele onmisbare tips.

Geld