Slechts zes procent van Belgen denkt dat wettelijk pensioen zal volstaan

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De Belgen hebben maar weinig vertrouwen in het wettelijk pensioen. Zo is nauwelijks zes procent van de toekomstig gepensioneerden ervan overtuigd dat die eerste pensioenpijler zal volstaan om de gewenste levensstandaard te kunnen bewaren. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde enquête van pensioenexpert NN.

Volgens het onderzoek maakt 64 procent van de Belgen zich zorgen over de financiële situatie tijdens zijn of haar toekomstig pensioen. Meer dan de helft (56 procent) rekent niet op een pensioen van de overheid. En slechts 6 procent denkt dat dit wettelijk pensioen zal volstaan om de levensstandaard te behouden.

Heel wat Belgen willen tijdens het pensioen vooral tijd nemen om te reizen of om zich op hobby's te richten. Om die plannen waar te maken denkt de Belg gemiddeld 1.790 euro per maand nodig te hebben. Maar slechts een minderheid (43 procent) van de ondervraagden denkt dat ze die financiële reserve opgebouwd zullen hebben wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. En 38 procent vreest zelfs volledig zonder geld te komen zitten tijdens het pensioen. 

Kleine minderheid bouwt zelf aan reserves

Ondanks die grote mate van ongerustheid, onderneemt maar een kleine minderheid zelf actie om de nodige reserves op te bouwen. Amper 11 procent van de Belgen heeft ooit een persoonlijk financieel plan opgesteld of laten opstellen. Het pensioensparen is wel populair: 65 procent doet dat, maar dan vooral om fiscale redenen. 

Tot slot verwacht 6 op 10 jonge Belgen (onder de 35 jaar) dat ze na hun pensionering nog zullen moeten bijverdienen.

Voor de pensioenenquête heeft het onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville 1.059 niet-gepensioneerde Belgen tussen 20 en 64 jaar ondervraagd.

Lees ook: 1 op de 2 Belgen denkt dat hij geen pensioen zal krijgen (HLN+)
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Vraag eens aan zo een benoemde postbode van vroeger of aan een gepensioneerde gemeente arbeider hoeveel pensioen hij netto trekt, Christian Alex. Dat is nauwelijks iets meer dan in de privé. Maar dan wel zonder 2e pijler en zonder alle extra legale voordelen tijdens de loopbaan. Maar als men het pensioen van een rechter, ingenieur of leraar master met post graduaat vergelijkt dan ligt dat iets hoger. Het gemiddelde met 2e pijler in de privé is netto hoger dan dat van netto voor ambtenaren.

 • Jonas Verbruggen

  Ik ben 20 en denk er al aan. Maar ik zal wel de juiste maatregelen nemen..

 • etienne vijverman

  ja het beste is er zelf voor te zorgen door 1/ een woning te bezitten en 2/ een spaarpotje voor dit alles is het kiezen tussen zuinig leven of veel op reis gaan als je jong bent !!!! op de overheid rekenen is dromen want als gepensioneerde koppen ze nog aan om op je karig pensioentje belastingen te heffen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Christian Alex

  Kan iemand mij uitleggen hoe je met een afdracht van 16% op het loon voor pensioen gedurende meestal nog geen 40 jaar een pensioen zou kunnen trekken dat hoger is dan 32% op het loon gedurende 20 jaar? Ik stel ook vast dat de laagste ambtenaar een hoger pensioen trekt dan vele gediplomeerde 30 jarigen die werken. Ook al omwille van de belastingvermindering op pensioenen: een belastingvermindering om niks te doen.

 • Ann Verschueren

  Pensioensparen? Nooit willen doen, dat is er alleen maar gekomen om gecontroleerd meer belasting te kunnen innen omdat belasting op gewone spaarboekjes zo goed als niks opbrachten. Wel inspanningen gedaan om te kunnen sparen, beleggen en een mooi voorschot te hebben om een huis te kunnen kopen want dat is al heel veel waard als je van je pensioen niet moet huren. Maar dat vraagt natuurlijk periode van beknibbelen op allerhande luxe uitgaven.