Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

Slechts zes procent van Belgen denkt dat wettelijk pensioen zal volstaan

De Belgen hebben maar weinig vertrouwen in het wettelijk pensioen. Zo is nauwelijks zes procent van de toekomstig gepensioneerden ervan overtuigd dat die eerste pensioenpijler zal volstaan om de gewenste levensstandaard te kunnen bewaren. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde enquête van pensioenexpert NN.

29 reacties

 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Vraag eens aan zo een benoemde postbode van vroeger of aan een gepensioneerde gemeente arbeider hoeveel pensioen hij netto trekt, Christian Alex. Dat is nauwelijks iets meer dan in de privé. Maar dan wel zonder 2e pijler en zonder alle extra legale voordelen tijdens de loopbaan. Maar als men het pensioen van een rechter, ingenieur of leraar master met post graduaat vergelijkt dan ligt dat iets hoger. Het gemiddelde met 2e pijler in de privé is netto hoger dan dat van netto voor ambtenaren.
 • Jonas Verbruggen

  3 jaar geleden
  Ik ben 20 en denk er al aan. Maar ik zal wel de juiste maatregelen nemen..
 • etienne vijverman

  3 jaar geleden
  ja het beste is er zelf voor te zorgen door 1/ een woning te bezitten en 2/ een spaarpotje voor dit alles is het kiezen tussen zuinig leven of veel op reis gaan als je jong bent !!!! op de overheid rekenen is dromen want als gepensioneerde koppen ze nog aan om op je karig pensioentje belastingen te heffen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • An Vanden Bossche

  3 jaar geleden
  Kan iemand mij uitleggen hoe je met een afdracht van 16% op het loon voor pensioen gedurende meestal nog geen 40 jaar een pensioen zou kunnen trekken dat hoger is dan 32% op het loon gedurende 20 jaar? Ik stel ook vast dat de laagste ambtenaar een hoger pensioen trekt dan vele gediplomeerde 30 jarigen die werken. Ook al omwille van de belastingvermindering op pensioenen: een belastingvermindering om niks te doen.
 • Ann Verschueren

  3 jaar geleden
  Pensioensparen? Nooit willen doen, dat is er alleen maar gekomen om gecontroleerd meer belasting te kunnen innen omdat belasting op gewone spaarboekjes zo goed als niks opbrachten. Wel inspanningen gedaan om te kunnen sparen, beleggen en een mooi voorschot te hebben om een huis te kunnen kopen want dat is al heel veel waard als je van je pensioen niet moet huren. Maar dat vraagt natuurlijk periode van beknibbelen op allerhande luxe uitgaven.
 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.