Slecht voor wie hypotheek wil afsluiten: langetermijnrente schiet door de grens van 1 procent

anp
De Belgische tienjaarsrente is vandaag door de grens van 1 procent gegaan, voor het eerst in een jaar tijd. De voorbije dagen ging de langetermijnrente snel de hoogte in: midden december stond dezelfde tienjaarsrente nog op minder dan een half procent. Lenen wordt dus duurder, wat geen goed nieuws is voor mensen die een woonkrediet willen afsluiten, of voor de staatskas. Al blijft een langetermijnrente van 1 procent in historisch perspectief erg laag.

Economen hadden voor 2018 over het algemeen een stijgende rente voorspeld, maar dat het zo snel gaat is wel onverwacht. De hele maand januari schommelde de Belgische langetermijnrente rond de 0,7 procent, maar sinds 24 januari gaat ze pijlsnel de hoogte in. De stijgende trend doet zich overal in Europa en de Verenigde Staten voor. Blijkbaar anticiperen beleggers op een verstrakking van het monetaire beleid door de centrale banken, als gevolg van de gunstige economische conjunctuur. Het positieve Amerikaanse banenrapport dat vandaag werd gepubliceerd, wakkert de rentevrees nog aan.

Het is precies een jaar geleden dat de Belgische langetermijnrente noteerde op 1 procent. In de loop van 2017 ging ze weer in dalende lijn.

Een hogere rente maakt lenen duurder. Zo vormt de Belgische rentevoet (OLO) op tien jaar de basis waarop banken de rente van de hypothecaire leningen berekenen. Maar de hogere rente is ook slecht nieuws voor de staatskas, die geconfronteerd wordt met hogere rentelasten. Het Agentschap voor de Schuld wil dit jaar zowat 34 miljard euro herfinancieren, via de uitgifte van schuldpapier.
De vergoeding op het spaarboekje is dan weer gekoppeld aan de rentetarieven die de ECB vastlegt. Daar valt vooralsnog geen stijging te verwachten. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stefanie van Dijk

    Laatste 2 zinnetjes nog even goed lezen Sven Kerstens!

  • Sven Kerstens

    Gaat de rente op de spaarrekeningen nu ook omhoog gaan?

  • Theo Beyens

    Door de lage rente waren prijzen overgewaardeerd .