Slager worden? "Zeer mooi loon, maar je moet ervoor werken”
JobatSlager-traiteurs te lande hebben deze periode opnieuw de handen vol met de bereiding van vleesgerechten voor op de feestdis. De sector kreunt echter onder een steeds groter wordend tekort aan slagers. Jobat.be klopte aan bij Ivan Claeys, voorzitter van de koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. Wat zijn de troeven van een baan als beenhouwer? Hoeveel verdien je? En hoe kun je de carrièreswitch richting het vak maken?
“We hebben in ons land duizenden mensen te kort in de voedingssector, waarvan 6.000 à 7.000 in de vleesindustrie. Veel slagers uit de babyboomperiode gaan vandaag met pensioen. Elk jaar worden zo 170 slagerijen niet overgenomen. Nochtans is het een mooi vak waar je aardig wat kunt verdienen”, zegt Ivan Claeys.
Interesse in de beenhouwersstiel? Hier vind je meer dan 100 vacatures
Avondschool
Er zijn twee soorten opleidingen om slager te worden, gaat de voorzitter verder. “Ten eerste is er de dagschool, voor jongeren van 12 tot 20 jaar. In Vlaanderen en Brussel zijn er zo’n acht scholen die de opleiding aanbieden om het beroep volwaardig te leren. Daarnaast is er de groep rond de leertijd enerzijds en het duaal leren anderzijds. Het grote voordeel van duaal leren is dat die opleidingsperiode meetelt voor de opbouw van je pensioenloopbaan. In verschillende opleidingscentra van Syntra kun je de opleiding slager-spekslager volgen via het volwassenonderwijs voor mensen tussen 18 en 80 jaar. Er zijn twee formules: ofwel één jaar via dagopleiding, ofwel drie jaar in avondschool, een dag per week. Dat laatste is interessant voor volwassenen, die ondertussen moeten werken om hun gezin te onderhouden, en die een carrièreswitch willen maken.”
Een slager komt nog weinig in contact met het beroep van slachter. In de opleiding tot slager leer je andere zaken. Zoals allerlei soorten en stukken vlees kennen en hoe je vlees en vleesproducten bereidt om ze vervolgens te verkopen.
Metamorfose
Volgens Claeys heeft het beroep van slager de voorbije decennia een grondige metamorfose ondergaan. “Zeventig à tachtig jaar geleden ging een slager ook effectief de dieren slachten. Vandaag is slachten een apart beroep, dat je leert in de slachthuizen zelf. Daar bestaat geen specifieke opleiding voor op school. Een slager komt nog weinig in contact met het beroep van slachter. In de opleiding tot slager leer je andere zaken. Zoals allerlei soorten en stukken vlees kennen, hoe je op een gezonde en voedselveilige manier met vlees omgaat en hoe je vlees en vleesproducten bereidt om ze vervolgens te verkopen.”
5.000 euro
Wie carrière wil maken in de voedingssector, kan daar ook een aardige duit aan overhouden. “Werknemers in de voedingssector verdienen tussen de 1.700 en 2.500 euro netto. Maar als je kunt aantonen dat je een vakman of -vrouw bent die alle kneepjes kent en als bedrijfsverantwoordelijke een slagerij kan runnen, dan mag je na enkele jaren gerust op 3.500 tot 5.000 euro netto per maand rekenen. Een bedrijfswagen is dan ook geen uitzondering. Als chef-slager werk je natuurlijk heel wat uren en draag je een grote verantwoordelijkheid. Krijg je bezoek van het federaal voedselagentschap? Dan moet je alles weten over het vlees dat je verwerkt. De verloning is zeer goed maar je moet ervoor werken”, aldus Claeys.
Verdien jij genoeg? Toets je loon aan dat van anderen met behulp van het Salariskompas
Proper
“De job van slager is een ambachtelijk beroep dus je moet je handen vuil willen maken. Het is geen bureaujob, maar dat geldt ook voor een garagist natuurlijk. Tegenwoordig is slager een relatief proper beroep. Vroeger moesten beenhouwers met loodzware karkassen zeulen en kwam er aardig wat bloed aan te pas. Nu is dat niet meer het geval want het vlees komt in deelstukken of stukken toe. Het is een voordeel dat je in deze job creatief kunt zijn en kunt maken wat je zelf wil. Het werk is heel gevarieerd: van bereidingen maken tot contact met klanten. Het enige nadeel is dat je vaak in het weekend en in de feestperiodes moet werken”, zegt Claeys.
Sociaal en lokaal
Tot slot wijst Claeys op het lokale en sociale aspect van een slagerij. “De beenhouwerij is vaak de plaats waar buurtbewoners elkaar tegen het lijf lopen. Slagers hebben een belangrijke taak op dat vlak. Zij behoren tot het sociale weefsel van een gemeenschap, dorp of stad. Alle beenhouwers in ons land verkopen bovendien Belgisch vlees dat vaak uit de directe omgeving komt. Slagers zijn zo echte ambassadeurs van lokaal kopen en consumeren. Ze kopen aan bij onze boeren en betalen ook een correcte prijs voor het vlees dat ze meenemen. Op die manier staan ze garant voor kwaliteit van eigen bodem.”
Lees ook op Jobat:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple verhoogt lonen werknemers in VS met minstens 10 procent
Technologieconcern Apple gooit de lonen van werknemers in de Verenigde Staten met minstens 10 procent omhoog. De onderneming voelt steeds meer druk van vakbewegingen om de lonen te verhogen, terwijl het bedrijf ook ervaart dat de arbeidsmarkt momenteel zeer krap is. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUM177
Nergens wordt loon meer belast: België meer dan ooit aan top van 38 OESO-landen
Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) daarover gisteren publiceerde. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Benzine vanaf morgen weer iets duurder
De officiële maximumprijzen voor benzine stijgen morgen opnieuw. Dat meldt de FOD Economie. Bij benzine 95 E10 komt er 3,8 eurocent bij tot 2,0170 per liter. Benzine 98 E5 wordt 7,1 eurocent duurder tot 2,2190 per liter. De prijs voor diesel aan de pomp werd eerder deze week al een tikkeltje duurder. -
Bijna een op de tien inactieven in ons land heeft niet-Europese nationaliteit
Bijna een op de tien inactieven in ons land (9,4 procent) heeft een niet-Europese nationaliteit. Dat blijkt uit een studie van de UGent. In totaal heeft of zoekt 44,2 procent van de niet-Europese beroepsbevolking in ons land geen werk, waarmee België het slechter doet dan andere Europese landen.