Sfeer blijft gespannen bij Proximus: opnieuw spontane acties

Twee bemiddelaars moeten het sociaal overleg bij Proximus zien recht te trekken. Nadat CEO Dominique Leroy haar vertrek aankondigde, is de sfeer erg gespannen in het bedrijf.
REUTERS Twee bemiddelaars moeten het sociaal overleg bij Proximus zien recht te trekken. Nadat CEO Dominique Leroy haar vertrek aankondigde, is de sfeer erg gespannen in het bedrijf.
Bij Proximus zijn opnieuw spontane stakingsacties uitgebroken. De sfeer in het telecombedrijf is erg gespannen sinds CEO Dominique Leroy haar vertrek naar sectorgenoot KPN aankondigde.

Spontane werkonderbrekingen zijn vooral in Wallonië uitgebroken. Er zijn acties in Charleroi, Namen, Luik, Libramont, Verviers en Saint-Vith. Maar ook in Brugge en Kortrijk zijn er acties, melden de vakbonden. Het gaat om spontane acties. De bonden hebben niet opgeroepen tot stakingen, maar steunen die wel.

“Dolk in de rug”

"We begrijpen het gemoed van de werknemers. Ze ervaren het vertrek van de CEO als verraad, een dolk in de rug. Het personeel vindt dat de CEO haar plaats niet meer heeft in het bedrijf", klinkt het. Leroy blijft tot 1 december 2019 aan het hoofd van Proximus, maar de vakbonden zien de topvrouw liever meteen vertrekken.

Dinsdag braken bij Proximus al spontane acties uit en ook gisteren waren er volgens de socialistische vakbond ACOD nog her en der acties. Het overleg over de in januari aangekondigde herstructurering - waarbij 1.900 jobs verdwijnen - liep al moeilijk, maar sinds Leroy haar vertrek heeft aangekondigd, zit het helemaal vast. De bonden willen dat de CEO onmiddellijk opstapt en ze eisen dat het transformatieplan herbekeken wordt.

Twee bemiddelaars

De federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft intussen - op verzoek van de vakbonden - twee bemiddelaars aangesteld: een Franstalige en een Nederlandstalige. Die moeten het sociaal overleg bij Proximus nu zien recht te trekken. De ene is actief als bemiddelaar in de overheidssector, de andere in de privésector. Dat is een compromis omdat directie en vakbonden van mening verschilden over de pet van de bemiddelaar. Het duo zal nu moeten beslissen over een onderhandelingsagenda. 

“Dit is een stap vooruit”, reageerde Bart Neyens van ACOD gisterenavond. Proximus van zijn kant sprak van “een nieuwe fase” in de onderhandelingen over de herstructurering.

 Kamercommissie hoort De Clerck

De Kamercommissie Overheidsbedrijven organiseert komende woensdag een hoorzitting met Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. Aanleiding is het vertrek van Leroy naar het Nederlandse KPN en de discussie die na de aankondiging van haar vertrek ontstond over het loonplafond voor CEO’s bij de overheidsbedrijven. De groene partijen hadden begin deze week op een hoorzitting met De Clerck aangedrongen. Ook met bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) staat dezelfde dag een gedachtewisseling geprogrammeerd. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.