Sfeer blijft gespannen bij Proximus: opnieuw spontane acties

Twee bemiddelaars moeten het sociaal overleg bij Proximus zien recht te trekken. Nadat CEO Dominique Leroy haar vertrek aankondigde, is de sfeer erg gespannen in het bedrijf.
REUTERS Twee bemiddelaars moeten het sociaal overleg bij Proximus zien recht te trekken. Nadat CEO Dominique Leroy haar vertrek aankondigde, is de sfeer erg gespannen in het bedrijf.
Bij Proximus zijn opnieuw spontane stakingsacties uitgebroken. De sfeer in het telecombedrijf is erg gespannen sinds CEO Dominique Leroy haar vertrek naar sectorgenoot KPN aankondigde.

Spontane werkonderbrekingen zijn vooral in Wallonië uitgebroken. Er zijn acties in Charleroi, Namen, Luik, Libramont, Verviers en Saint-Vith. Maar ook in Brugge en Kortrijk zijn er acties, melden de vakbonden. Het gaat om spontane acties. De bonden hebben niet opgeroepen tot stakingen, maar steunen die wel.

“Dolk in de rug”

"We begrijpen het gemoed van de werknemers. Ze ervaren het vertrek van de CEO als verraad, een dolk in de rug. Het personeel vindt dat de CEO haar plaats niet meer heeft in het bedrijf", klinkt het. Leroy blijft tot 1 december 2019 aan het hoofd van Proximus, maar de vakbonden zien de topvrouw liever meteen vertrekken.

Dinsdag braken bij Proximus al spontane acties uit en ook gisteren waren er volgens de socialistische vakbond ACOD nog her en der acties. Het overleg over de in januari aangekondigde herstructurering - waarbij 1.900 jobs verdwijnen - liep al moeilijk, maar sinds Leroy haar vertrek heeft aangekondigd, zit het helemaal vast. De bonden willen dat de CEO onmiddellijk opstapt en ze eisen dat het transformatieplan herbekeken wordt.

Twee bemiddelaars

De federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft intussen - op verzoek van de vakbonden - twee bemiddelaars aangesteld: een Franstalige en een Nederlandstalige. Die moeten het sociaal overleg bij Proximus nu zien recht te trekken. De ene is actief als bemiddelaar in de overheidssector, de andere in de privésector. Dat is een compromis omdat directie en vakbonden van mening verschilden over de pet van de bemiddelaar. Het duo zal nu moeten beslissen over een onderhandelingsagenda. 

“Dit is een stap vooruit”, reageerde Bart Neyens van ACOD gisterenavond. Proximus van zijn kant sprak van “een nieuwe fase” in de onderhandelingen over de herstructurering.

 Kamercommissie hoort De Clerck

De Kamercommissie Overheidsbedrijven organiseert komende woensdag een hoorzitting met Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. Aanleiding is het vertrek van Leroy naar het Nederlandse KPN en de discussie die na de aankondiging van haar vertrek ontstond over het loonplafond voor CEO’s bij de overheidsbedrijven. De groene partijen hadden begin deze week op een hoorzitting met De Clerck aangedrongen. Ook met bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) staat dezelfde dag een gedachtewisseling geprogrammeerd. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  En wat als ze gwacht had om haar aandelen te verkopen tot KPN een tweede overnamebod uitbracht? Dan stijgen de aandelen meestal met minimum een 25 procentjes?

 • Jan Verstrepen

  Als er nu geen acties komen die vrouw heeft ze goed ingepeperd en dan nog flink kassa geklopt met de aandelen je moet maar kunnen.

 • Dennis Andersen

  De enigen die voor zever zorgen zijn de vakbonden door de mensen hun kop op te maken met onvolledige of verdraaide info, Het merendeel zit er niet eens mee in dat de CEO vertrekt want ze hebben er nooit contact mee. Zo maken vakbonden een bedrijf kapot!

 • Carl Vangenechten

  Hou toch op met illegale stakingen te verkopen als spontane acties. Ze zijn dus strafbaar en ze kosten de bedrijven pakken geld. Bij Proximus is er protest omdat de CEO het bedrijf te veel geld heeft gekost. Om dat verlies goed te maken gaan de vakbonden dan staken. Welke rekenkunde hanteren ze bij de vakbond?

 • Marc Van der Vloedt

  Hoe(zo) "spontaan" ? Glazen plafonds breken, plafonds verhogen en het voet- en werkvolk dat langs alle kanten (voor politieke, vakbond, partij en zuil doeleinden) voorgelogen wordt. ...en de blauw- en gauwdieven die (geduldig) op vinkenslag liggen om weer iets goedkoop in te pikken (privatiseren met dure woorden)