Rijkste mensen op aarde werden minder rijk in 2018: totaal verlies van 451 miljard

Jeff Bezos en Mark Zuckerberg
EPA-AFP Jeff Bezos en Mark Zuckerberg
De vijfhonderd rijkste mensen op aarde verloren dit jaar gezamenlijk 451 miljard dollar (omgerekend zo’n 394 miljard euro). Dat komt voornamelijk door de dalende beurzen, want bedrijven deden het nog uitstekend, becijferde persbureau Bloomberg. Vorig jaar kregen de vijfhonderd rijksten er nog meer dan een biljoen dollar bij.

Amazon-oprichter Jeff Bezos is de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen nam met 24 miljard dollar (zo’n 20 miljard euro) toe, tot 123 miljard dollar (zo’n 107 miljard euro). Toch had ook Bezos last van dalende beurzen. In september was hij nog 45 miljard dollar (zo’n 39 miljard euro) meer waard.

Alle Amerikaanse miljardairs leverden gezamenlijk 76 miljard dollar (66 miljard euro) in. Facebook-baas Mark Zuckerberg alleen al zag zijn vermogen met 20 miljard dollar (17 miljard euro) slinken en moet het nu met 53 miljard dollar (46 miljard euro) doen. Chinese miljardairs verloren samen net geen 76 miljard dollar (66 miljard euro).

Verdwenen

Vijftig mensen verdwenen van de lijst, onder wie de Tsjechische premier Andrej Babis. Ook de Russische aluminium-tycoon Oleg Deripaska viel van de lijst. Zijn bedrijf Rusal verloor veel waarde als gevolg van Amerikaanse sancties.

Dertien miljardairs overleden in 2018: onder meer Microsoft-medeoprichter Paul Allen en Vichai Srivaddhanaprabha, de voorzitter van voetbalclubs Leicester City en Oud-Heverlee Leuven kwam om bij een helikopterongeluk.

Nieuwkomers

Nieuwe namen op de lijst komen onder meer uit de gamewereld. Tim Sweeney profiteerde van het succes van het computerspel Fortnite en is nu 7,2 miljard dollar (6,3 miljard euro) waard. De Britse oprichtster van bookmaker Bet365 Denise Coates is ook nieuw met een vermogen van 4,1 miljard dollar (3,5 miljard euro). 

Op de lijst prijken geen Belgische namen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  De aandelen zijn vorig jaar lekker gezakt. De kortzichtige conclusie van de media "ze zijn armer geworden" Als je aandelen hebt die in waarde zijn gezakt zijn nog altijd geen verlies als je ze niet hebt verkocht. Maar de media is net als de politici, ze hebben allebei een zeer korte termijnvisie. De meeste beleggers hebben een termijnvisie van 30 jaar of meer.

 • Pierre Godrie

  Die mensen zijn wel rijk geworden op een eerlijke manier. Het staat iedereen vrij om iets uit te vinden of een bedrijf op te starten. En als ze weinig of geen belastingen betalen moet je hen niet verwijten maar de politiek. Zouden jullie belastingen betalen als je eronder uit kon? Nee dus.

 • Jenny Janssens

  Ocharme. Ze hebben een beetje verloren. Er is er nog geen enkele rijk geworden op een eerlijke manier hé. Dat die superrijken eens beginnen met belastingen te betalen, dan zouden de gewone mensen wat minder moeten inleveren!!!

 • Frankie Van Damme

  Inderdaad ANDRÉ MORTIER, maar helaas doet dat de jaloezie bij velen stijgen. PVDA+ zou deze mensen liever arm maken, net zoals iedereen die leeft behalve zichzelf dan natuurlijk. En die houding maakt dat er in België toch wat jaloerse mensen rondlopen! Gelukkig voor de "rijken" (en ook spaarzame werkmensen die wat aan de kant hebben gelegd) is het gewoon de beurs die heel laag staat. Dat komt wel in orde (tot spijt van linkse jaloerse haatzaaiers)

 • Jan Pauwels

  och godettekes toch! De sukkelaars. Niets verloren, gewoon niet extra gewonnen.