Regering jaagt op illegaal zwartwerk

photo_news
De sociale inspectiediensten en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) slaan de handen in elkaar om de strijd op te voeren tegen mensen zonder geldige verblijfspapieren die in België aan het werk zijn. Staatssecretarissen voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en voor Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) hebben daarover een protocol ondertekend. "Als je illegaal in het land bent, kún je nu eenmaal niet in het wit werken", zegt Francken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Uit cijfers van de DVZ blijkt dat in 2015 1.168 illegale zwartwerkers tegen de lamp liepen, in 2016 1.172 en vorig jaar 1.106. Dat zijn er zo'n drie per dag, maar dat is slechts het topje van de ijsberg", aldus Francken. "Het eerste slachtoffer daarvan zijn de werknemers zelf. Mensen in illegaal verblijf worden uitgebuit en werken aan veel te lage lonen. Tegelijk prijst dit fenomeen legale laaggeschoolde arbeid uit de markt, wegens te duur. Een dubbele maatschappelijke kwaal dus."

Om die sociale fraude en verblijfsfraude aan te pakken, zullen de DVZ en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), de koepel van de sociale inspectiediensten, beter gaan samenwerken. Het centrale idee is dat de DVZ en de SIOD hun informatie intensiever uitwisselen, elkaar bijstaan tijdens controles en elkaars medewerkers opleidingen verschaffen.

Protocol

Nu stoot de DVZ soms op duidelijke aanwijzingen van fictieve activiteiten of andere vormen van sociale fraude. Terwijl die informatie van de DVZ ervoor kan zorgen dat bestaande dossiers aangevuld en nieuwe onderzoeken opgestart worden, wordt die informatie slechts ad hoc aan de sociale inspectiediensten gemeld. Door het protocol moeten deze gegevens systematisch worden overgemaakt. Omgekeerd zouden ook de RSZ (werknemers) en de RSVZ (zelfstandigen) informatie over fictieve tewerkstelling aan de DVZ moeten overmaken.

De sociale inspectiediensten zullen bij controles op het terrein een beroep kunnen doen op de DVZ om vermoedens van illegaal verblijf of identiteitsfraude te verifiëren. Op lokaal vlak zal de DVZ betrokken worden bij de gezamenlijke acties van de verschillende sociale inspectiediensten in de grootsteden. Wat de wederzijdse opleidingen betreft, wordt ingezet op het personeel van de DVZ en van de inspectiediensten dat op het terrein actief is.

Databank

"Er komt ook een databank met 'single permits' (gecombineerde arbeids- en verblijfsvergunningen, red.) en verblijfsvergunningen, zodat bonafide werkgevers in bijvoorbeeld de fruitteelt automatisch verwittigd kunnen worden als een bepaalde vergunning afloopt", zegt De Backer. "Tegelijk zal de datamining van de sociale inspectiediensten hiermee nog verder uitgebreid kunnen worden, wat zal helpen om louche netwerken in steden op te sporen en keihard aan te pakken."
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Legaal zwart werk is dus geen probleem?

 • jo vandenberghe

  Weeral een verkiezingsstunt!

 • Jan Verstrepen

  Meer dan nodig,er zijn al genoeg goede bedrijven om zeep door dat zwartwerk. Heel Oost Europa zit hier in het zwart te werken .....

 • Marc Van Orshaegen

  dus legaal zwart werk is gerust

 • Daniel Wouters

  Bestaat er dan zo8ets als legaal zwartwerk,ijs dat heet decumul.