Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Recordpiek voor energieprijzen: gemiddelde jaarfactuur voor aardgas en elektriciteit stijgt naar hoogste niveau ooit

Een jaarcontract voor aardgas of elektriciteit afsluiten was nog nooit zo duur als deze maand. In juli zat de prijs reeds op het hoogste niveau ooit en deze maand werd het nog stukken duurder. De jaarprijs voor elektriciteit voor een gezin komt neer op 2.154 euro en voor gas is dat maar liefst 3.791 euro. Dat is een respectievelijke toename van 521 en 1.048 euro op een maand tijd. Dat blijkt uit de cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Deze winter kan het nóg hoger, waarschuwen experts.

165 reacties

 • ANDRE FIERENS

  1 maand geleden
  Voor de professor is het niet onrealistisch, heeft ook een professor loon.
 • An Vervloet-Baeyens

  1 maand geleden
  dank u putin hou u gas maar... sta nog liever in de kou
 • Roger Wellens

  1 maand geleden
  Het stokpaardje van Leterme, onze spaarpotten gaan voor de bijl. Waarom is in Frankrijk de gas en elektriciteit prijs maar 4% gestegen ? Wat is er aan de hand in België?
 • Fonny Labie

  1 maand geleden
  Waarom gaat dit over Vlaamse gezinnen ipv Belgische, zijn de prijzen dan verschillend?
 • Bert Verbist

  1 maand geleden
  Het gepeupel betaald het gelag, beleidsvoerders spelen het spel mee met de groot industrie, en graaien gretig mee van de abnormale vetpotten. Energie , banken voeding en prijzen allerlei swingen de pan uit. Omdat "zij" het nodig hebben? Nee, gewoon omdat het kan. Bijv. winsten in het tweede kwartaal van dit jaar, Saudi Aramco 47,5 - Shell 17,7 - Exxon Mobil - 17,5 - Chevron 11,4 - BP 9,4 - Total Energies 5,6 - BNP Paribas 3,2 – Engie, miljarden extra overwinsten met de kerncentrales België enz.
 1. GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen

  GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijk­se uitgaven met die van andere Vlamingen

  Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens.
 2. Een pelletkachel in een appartement, kan dat? “Enkel de luchtdichte varianten met een laag vermogen zijn geschikt”
  PREMIUM

  Een pelletka­chel in een apparte­ment, kan dat? “Enkel de luchtdich­te varianten met een laag vermogen zijn geschikt”

  Door de fors stijgende energieprijzen vliegen hout- en pelletkachels de deur uit en hebben installateurs de handen vol. Niet alleen voor eigenaars van huizen, want ook steeds meer bewoners van een appartement kiezen voor deze voordeligere oplossing. Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop legt uit wat mogelijk is in een flat, voorzitter Dominique Krickovic van de Unie van Syndici wat er is toegelaten. “Reken sowieso op een prijs vanaf 3.800 euro, installatie en voorbereidende werken niet inbegrepen.”