Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
Mijnenergie.beMijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting.
Vergelijkingen versus leverancierswissels
De energieprijzen blijven op een ongezien hoog peil. Wie vandaag een nieuw contract voor elektriciteit of aardgas afsluit, betaalt onvermijdelijk een pak meer dan een jaar geleden het geval was. Toch kan de keuze voor het goedkoopste energiecontract de schade nog enigszins beperken. “Dat de consument zich daar ook van bewust is, blijkt uit het almaar stijgende aantal mensen dat de energieprijzen via Mijnenergie.be vergelijkt”, legt Kristof De Paepe van Mijnenergie.be uit.
In totaal tekende Mijnenergie.be dit jaar al 1,7 miljoen vergelijkingen op. “Vorig jaar klopten we voor de eerste jaarhelft af op 880.000 vergelijkingen. Wat daarbij opvalt, is dat het aantal mensen dat effectief overstapt met ‘slechts’ tien procent gestegen is. Dat bewijst dat veel consumenten de energiemarkt op regelmatige basis aftasten. Maar veel meer dan vroeger wachten ze interessante leverancierspromoties af om ook effectief in te tekenen op een nieuw contract. Door regelmatig te vergelijken, kan je dergelijke acties meteen spotten.”
Hoe voordelig is jouw energiecontract? Vergelijk hier de actuele energieprijzen.
Complex tariefaanbod
Het naast elkaar leggen van de verschillende tarieven is er volgens de energiespecialist voor de consument niet eenvoudiger op geworden. “Voor de prijzenexplosie op de energiemarkt bood nagenoeg elke leverancier een vast tarief aan. Volgens die formule weet je vooraf exact waar je aan toe bent. Vandaag afficheert enkel Luminus nog een vast tarief, weliswaar tegen een duurdere kilowattuurprijs. Bij het verlengen van een contract of het afsluiten van een nieuw contract komen veel consumenten dus nagenoeg automatisch bij een variabel tarief terecht. In dat geval past de leverancier de kilowattuurprijs maandelijks of per kwartaal aan, in functie van de evoluties op de energiemarkt. Door de brede waaier aan indexatieparameters die de leveranciers hanteren – in totaal gaat het om een dertigtal varianten – is het zonder een grondige kennis van de energiemarkt haast onmogelijk om op eigen houtje de goedkoopste aanbieder te vinden.”
Twee vergelijkingsmethodes
Een vergelijker als Mijnenergie.be maakt zelf het huiswerk voor de consument, door de jaarprijzen van goedkoop naar duur te rangschikken. Al geeft Kristof De Paepe aan dat die weergave bij variabele tarieven altijd een inschatting vormt. Om een totaalbeeld te creëren, breidde Mijnenergie.be enkele weken geleden uit met een tweede vergelijkingsmethode voor variabele tarieven. Kristof De Paepe legt uit: “De berekening van de jaarprijs via de standaardmethode, die zowel de federale energieregulator CREG als de leveranciers in hun tariefkaarten hanteren, baseert zich op de laatst gekende indexprijzen. De alternatieve methode, die ook de Vlaamse energieregulator VREG implementeert, gaat uit van de toekomstige marktprijzen. We bieden de gebruiker de kans om via beide methodieken te vergelijken en beide factoren in zijn leverancierskeuze mee te nemen.”
Koppeling aan digitale meter
Een andere toevoeging die op til staat, is de mogelijkheid om de verbruiksgegevens van de digitale meter in de vergelijker te integreren. “Vandaag vullen de gebruikers zelf hun jaarverbruik in of laden ze hun energiefactuur op. Dankzij een koppeling aan de digitale meter via het gebruikersportaal van Fluvius, verschijnen de actuele verbruiksgegevens van de consument binnenkort automatisch in de vergelijker. De gebruiker kan op die manier te allen tijde meteen zijn vergelijkingsresultaten oproepen en maakt bovendien altijd een vergelijking op basis van zijn meest recente verbruiksgegevens. De koppeling aan de digitale meter biedt ook inzicht in het piekverbruik, wat belangrijk wordt bij de invoering van het capaciteitstarief.”
Vergelijkingsfrequentie
De energieregulatoren adviseren de consument om het energiecontract regelmatig onder de loep te nemen. “Dat valt sowieso aan te bevelen wanneer jouw huidige contract binnenkort ten einde loopt, maar loont bijvoorbeeld ook wanneer de energieprijzen stijgende of dalende tendensen tonen. Het contract dat je een tijd geleden afsloot, zal dan niet noodzakelijk nog het goedkoopste blijken.”
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Bron: Mijnenergie.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM80
Lege rekken dreigen in supermarkten door prijzenoorlog
-
Mijnenergie
Indexering variabele energiecontracten erg verschillend: hier moet je op letten voor je tekent
Zoek je vandaag een nieuw energiecontract, kan je vrijwel alleen maar kiezen tussen variabele tariefformules. Waar een vast tarief voor de gehele duur van het contract ongewijzigd blijft, schommelt de prijs die je betaalt voor elektriciteit of aardgas bij een variabel contract mee met de evoluties op de energiemarkten. Maar hoe werkt dit juist? Hoe frequent mag je een prijsaanpassing verwachten? En waar schuilen de verschillen tussen variabele contracten onderling? Mijnenergie.be heldert op wat je moet weten. -
Gouden 114
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
-
Mijnenergie
Moeten energieleveranciers binnenkort vast tarief verplicht aanbieden?
De meeste gezinnen verkiezen een energiecontract met een vaste prijs. Toch bieden nagenoeg alle energieleveranciers vandaag enkel variabele tariefformules aan. De economische expertengroep adviseert het federale kernkabinet nu om de leveranciers te verplichten om zowel een vast als een variabel energietarief in hun aanbod op te nemen. Is dat voorstel realistisch en waar schuilen de hinderpalen? Mijnenergie.be zoekt het uit. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
Mijntelco
Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit. -
HLN Shop
Kosten bij de fietsenmaker vermijden: zo gaat een e-bike langer mee
Een elektrische fiets vergt vaak een flinke investering, maar gelukkig heb je er ook jarenlang plezier van. Tenminste, als je hem goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat precies? En zijn er specifieke aandachtspunten voor e-bikes die niet gelden voor klassieke fietsen? HLN Shop helpt je op weg.