Prijzen e-bikes en racefietsen lopen snel op tot duizenden euro's: dit moet je weten over fietsleningen
Spaargids.beBij de aankoop van een stadsfiets, racefiets of elektrische fiets sluit je best geen compromissen op het vlak van kwaliteit en comfort. Daar kleeft uiteraard ook een prijskaartje aan vast. Banken pakken daarom uit met aangepaste fietsleningen om de aankoop van je stalen ros te financieren. Wie biedt ze aan en tegen welke tarieven? Spaargids.be geeft een overzicht.
De fietslening is de voorbije jaren uitgegroeid van een nichekrediet tot een wijdverspreid product. Daar hebben de innovaties op de fietsenmarkt een groot aandeel in. Voor de meer geavanceerde elektrische fietsen loopt het prijskaartje al snel op tot meer dan 2.000 euro. Een speedelec kost je doorgaans het dubbele. De GfK E-bike Monitor wijst er bovendien op dat de prijzen voor elektrische fietsen in 2021 met 8 procent stegen ten opzichte van 2020.
De doorwinterde wielertoerist neemt dan weer enkel vrede met een professionele racefiets, waar hij makkelijk enkele duizenden euro’s voor neertelt. Met een fietslening hoef je dat bedrag niet meteen op te hoesten, maar kan je de aankoop in de tijd spreiden.
Waar vind je de voordeligste lening? Vergelijk hier het aanbod van fietsleningen.
Lage kosten
Een analyse via Spaargids.be leert ons dat de meeste grootbanken vandaag een fietslening aanbieden. Mooi meegenomen is dat de rentevoeten het voorbije jaar verder zijn gedaald. Het goedkoopste jaarlijkse kostenpercentage (JKP) vind je bij Crelan. De totale jaarlijkse kosten die aan de fietslening verbonden zijn, bedragen er 0,97 procent. Of concreet: voor een krediet van 2.500 euro met een looptijd van twee jaar, betaal je per maand 105,21 euro af. De totale intrest bedraagt 25,04 euro.
Minimumbedrag en looptijd
De banken hangen aan hun fietslening uiteenlopende condities vast. Bij Beobank komen bijvoorbeeld enkel elektrische fietsen in aanmerking voor de rentevoet van 1,69 procent. Belfius komt met een jaarlijks kostenpercentage van 1,49 procent voor de financiering van een stadsfiets.
Daarnaast lopen ook de kredietbedragen en looptijden uiteen. KBC biedt een lening aan vanaf 500 euro met een minimale looptijd van 12 maanden, terwijl Belfius pas vanaf 1.000 euro en een looptijd van 24 maanden een fietslening toekent.
Verdien je fiets terug
Goed om weten is dat je de aankoopprijs van een nagelnieuwe fiets mogelijk snel terugverdient, wanneer je die tweewieler aanwendt voor je woon-werkverkeer. Werkgevers kunnen een vergoeding uitbetalen aan werknemers die (een deel van) hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen.
De fietsvergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,25 euro per afgelegde kilometer. Wanneer je werkgever je die vergoeding volledig toekent en je per dag in totaal 25 kilometer naar je werk en terug fietst, dan ontvang je dagelijks een vergoeding van 6,25 euro.
Fiets je 200 dagen per jaar naar het werk, dan rijf je op jaarbasis 1.250 euro aan belastingvrije verplaatsingsvergoedingen binnen. Na twee jaar trappen heb je zo het bedrag van je fietslening van 2.500 euro dus al bij elkaar gefietst. Maar het is de werkgever zelf die beslist of hij al dan niet een fietsvergoeding toekent. Hij of zij is daar dus niet toe verplicht.
Verzekering en bijstand
Nagenoeg gelijktijdig met de opmars van de fietslening won ook de fietsverzekering de afgelopen jaren aan populariteit. Ze beschermt je onder meer tegen de gevolgen van diefstal en materiële schade. Een bijstandsverzekering biedt hulp bij fietspech zoals een lege batterij of lekke band onderweg.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brandstoftoeslag werpt schaduw over Sophies eerste vakantie sinds lang: “480 euro extra is zware dobber”
-
Spaargids.be
Geen pechverhelping aan huis en geen tussenkomst wanneer je batterij gestolen wordt: let op deze kleine lettertjes van je fietsverzekering
Heb je een fietsverzekering en een fietsbijstand voor het geval je met technische pech of schade aan je fiets wordt geconfronteerd? Let dan op dat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Aan elke verzekering en bijstandscontract zitten beperkingen. Spaargids.be fietst je door de gaten van enkele polissen: waarop moet je letten? -
TV1
Klaar voor een avond vol spanning? Wij raden deze truecrimeseries aan
Het overkomt iedereen wel eens: keuzestress. Het aanbod op de streamingdiensten wordt dan ook steeds groter. Zin in een spannend avondje tv-kijken? Dan zijn truecrimeseries echte aanraders. Het is allang geen guilty pleasure meer om naar deze series te kijken. Ze zorgen voor de nodige spanning én zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn onze zeven aanbevelingen. -
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Livios
"Wekelijks je gras maaien is achterhaald": expert verklapt hoe je je gazon verantwoord laat stralen
De lente is al even in het land en de gazons in Vlaamse tuinen groeien aan sneltempo. Tijd om de grasmaaier uit het tuinhuis te halen dus. Of niet, want de maand mei werd omgedoopt tot ‘Maai Mei Niet’-maand. Je gras even laten groeien is namelijk goed voor de biodiversiteit. Maai je het gazon liever toch? Of wil je alvast de eerste maaibeurt voorbereiden? Bouwsite Livios vroeg Bart Verelst van Groen Groeien om praktische maaitips. -
Spaargids.be
Zoveel betalen ziekenfondsen terug wanneer je een bril koopt
Lukt het niet meer om vlot de ondertitels op tv te lezen? Of moet je de krant almaar verder voor je uit houden? Dan dringt een bezoek aan de oogarts zich op. Daarna zit er vaak niks anders op dan langs te gaan bij een opticien of optometrist voor een bril of een set contactlenzen. Om het prijskaartje te drukken, schieten ziekenfondsen te hulp. Maar in welke mate? Wie betaalt het meeste terug? Spaargids.be rekent het uit. -
PREMIUM
7 op de 10 jobstudenten werken hele jaar door: “Dat komt door krapte op de arbeidsmarkt”
Een recordaantal jobstudenten werkt tegenwoordig ook tijdens het jaar, in plaats van enkel in de vakantie. 72% is ook buiten de zomer aan de slag. “Studenten hielpen de quarantainegevallen in bedrijven opvangen”, zegt zegt Wim Van der Linden van Randstad. Maar vanaf welke leeftijd mag je nu weer als jobstudent aan de slag en welke beperkingen moet je nog in acht nemen?