Pensioenspaarder dit jaar al 1.326 euro rijker

thinkstock
De pensioenspaarfondsen hebben sinds begin dit jaar een rendement van gemiddeld 11,7 procent geboekt. Dat is goed nieuws voor de 1,6 miljoen Belgen die aan pensioensparen doen via een fonds, schrijft De Tijd.

De pensioenspaarders hadden eind 2018 een spaarpot van gemiddeld 11.333 euro, berekende De Tijd op basis van cijfers van Beama, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders. Dat betekent dat de gemiddelde pensioenspaarder dit jaar al 1.326 euro heeft verdiend.

De rendementen van de pensioenspaarfondsen variëren van 7,6 tot 14,3 procent, wat goede resultaten zijn. Pensioenspaarfondsen zijn gemengde fondsen.

Ze beleggen zowel in aandelen als in obligaties. De dynamische pensioenspaarfondsen, die vooral in aandelen investeren, boekten een hoger rendement dan de defensieve, die hoofdzakelijk in obligaties investeren.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Als de kranten met goed nieuws komen over aandelen of aanverwanten wordt het tijd om winst te nemen. De kans van een correctie wordt dan wel erg groot.

 • Jan Hendrickx

  Beste opbrengst na beleggen. En dan nog fiscaal voordeel. Iedereen zou dit moeten doen.

 • Leo Peeters -Duym

  Wie 45 jaar lang een deel van wat hij kon sparen omgezet had in goud, stel 100 gram of drie Krugerrands per jaar, zou nu 4,5 kilo goud bezitten of 180.000€. Misschien bracht jouw termijnrekening iets meer op, maar als de goudspaarder dood valt weten zijn kinderen nog dezelfde dag zijn bankkluis te openen (ze hebben ook een kluis in dezelfde bank, dus geen toegangsprobleem). Pensioensparen via de roverheid? Geen denken aan.

 • Gino Denil

  Vorig jaar heeft de beurs het slecht gedaan en nu maakt ze een inhaalbeweging. Als je daar dus een moment uit haalt krijg je een zwaar vertekend beeld. Wat telt is het rendement over langere termijn. Van jan 2018 tot eind 2018 zakte bijvoorbeeld de Bel 20 van 4162 punten naar 3209. Om dan te herstellen naar 3643 nu. Beleggingen in aandelen op de Bel20 van anderhalf jaar geleden hebben zo nog altijd een verlies van meer dan 13%.

 • Paul Buckens

  Voor de partner die zelf geen inkomen heeft , is dit een valstrik : u kan niets aftrekken en betaalt op het einde toch.