PayPal verliest een belangrijke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een kredietkaart?
Spaargids.beHet betaalplatform PayPal stopt met het vergoeden van retourkosten. Een vergoeding daarvoor indienen is dus niet langer mogelijk. PayPal verliest daarmee een grote troef in vergelijking met andere betaaldiensten. Op welk vlak verschilt het dan nog van een kredietkaart? En hoe populair is PayPal in België eigenlijk? Spaargids.be maakt de analyse.
Online aankopen terugsturen naar webwinkels gebeurt niet altijd gratis. Sommige van die winkels rekenen daarvoor verzendkosten aan. Om deze kosten te ontlopen, was betalen met PayPal een mogelijkheid. Onder bepaalde voorwaarden kon je via die betaaldienst immers een terugbetaling van de retourkosten verkrijgen. Die mogelijkheid valt nu dus weg. Dat levert de vraag op: welke andere voordelen biedt PayPal nog?
Wist je dat... Belgen bij 51 procent van hun online aankopen de elektronische betaalmethode Bancontact gebruiken? Creditcards en PayPal staan op plek twee en drie in dit lijstje met respectievelijk 17 procent en 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van BeCommerce, gebaseerd op de eerste helft van dit jaar.
Voordelen van Paypal
De Amerikaanse betalingsdienst blijft wel zijn andere voordelen aanbieden. Het openen van een account bij PayPal is gratis, zowel voor privé- als zakelijke rekeningen. Betalingen in euro zijn gratis. Zijn er omrekeningen in vreemde valuta nodig, dan rekent PayPal wel kosten aan bovenop de wisselkoers.
Een ander belangrijk pluspunt is de aankoopbescherming. Bij een aangekocht artikel dat je niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld, heb je recht op terugbetaling van de volledige aankoopprijs van het artikel, inclusief de betaalde verzendkosten.
Maar wat gebruikers vooral appreciëren, is de eenvoudige manier om transacties te verrichten. Via PayPal kan je namelijk makkelijk een koppeling met je bankrekening of je kredietkaart maken. Betaal je met PayPal, dan gaat het geld meteen van je zichtrekening of kredietkaart. Daarna zorgt PayPal dat het geld bij de verkoper terechtkomt. Bij betalingen hoef je dus de gegevens van uw bankrekening niet met de verkoper te delen.
De kredietkaart als alternatief?
Net als PayPal worden kredietkaarten als Visa en Mastercard wereldwijd aanvaard. Via een kredietkaart betaal je op een later tijdstip voor je aankoop, namelijk bij de maandelijkse afrekening. Die uitgestelde betaling laat toe om je geld op de zichtrekening niet meteen aan te spreken. Maar het risico is natuurlijk dat je, na een aantal betalingen met de kredietkaart, niet meteen ziet wat je totale kostenplaatje is en je bij de eindafrekening in het rood gaat. Dit kan extra kosten veroorzaken.
Meer weten? Via de vergelijker van Spaargids.be overloop je de voorwaarden en kosten van Visa- en Mastercardformules van verschillende aanbieders.
Kredietkaarten bieden vaak nog andere diensten aan. Bijvoorbeeld verzekeringen zoals extra aankoopbescherming en reisverzekeringen. Interessant is ook dit: via de kredietkaart kunt u een bedrag als waarborg geven, bijvoorbeeld wanneer u een auto huurt. Bij sommige kredietkaarten geniet u ook van permanente aankoopkortingen.
Is een dure kredietkaart de kosten waard? Op deze extra diensten en voordelen kan je rekenen.
Belangrijk om te weten is dat cash afhalen met een kredietkaart relatief duur is. Voor betalingen in een andere munt dan de euro, betaalt u wisselkosten. Meestal rekent de bank u jaarlijks ook een bijdrage aan voor uw kredietkaart.
Er zijn nog opties: van Klarna over iDeal tot Apple Pay: hier vind je meer online betalingsmogelijkheden en hun voordelen.
Lees ook via Spaargids.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GELDFLATER. “Ze zouden eerst een offerte maken”: Marieke moest 100 euro ophoesten voor een kleine herstelling én werd beledigd door de garagist
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Marieke Steinkamp (45), die zonder eerst een offerte te krijgen 100 euro kwijt was aan een eenvoudige reparatie aan haar auto én er een vrouwonvriendelijke behandeling gratis bovenop kreeg. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘And Just Like That... The Documentary’: Carrie Bradshaw blijft fascineren
Na succesreeks ‘Insecure’ - met de geweldige Issa Rae in een glansrol - krijgt ook ‘And Just Like That…’ een eigen documentaire. Die blikt niet alleen terug op de geschiedenis en impact van HBO-reeks ‘Sex and the City’ - waar ‘And Just Like That’ uit voortvloeide -, maar laat de kijker eveneens ontdekken hoe die sequel nu precies tot stand kwam. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
-
2
Wachttijden Mijn VerbouwLening blijven in verschillende regio’s oplopen: Vlaamse regering verdriedubbelt budget energiehuizen
Wie in onder andere Antwerpen, Leuven of Mechelen een Mijn VerbouwLening aanvraagt, moet geduld hebben. De wachttijden zijn daar de afgelopen maanden namelijk nog steeds erg lang of zelfs erger geworden. De extra freelance energie-experts die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eind vorig jaar inzette brengen dus niet meteen zoden aan de dijk. De Vlaamse regering verhoogt nu de basisfinanciering van de energiehuizen van 4,9 naar 16,1 miljoen euro, zodat er meer personeel in de energiehuizen kan komen. -
PREMIUM
Belgen betalen meest voor stroom van omliggende landen, gas alleen in Nederland duurder
De elektriciteitsfactuur in België is op dit moment de hoogste van de ons omliggende landen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van federaal energieregulator CREG. Voor aardgas is Nederland duurder. Het maakt dat alleen onze noorderburen een hogere energiefactuur - voor stroom en gas samen - hebben. Hoeveel betalen we dan gemiddeld meer in België? -
Tweakers
Toptelevisies voor een beperkt budget: deze vijf toestellen koop je voor nog geen 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.