Panama Papers leverden al 1 miljard euro aan boetes en naheffingen op – en het einde is nog niet in zicht

De skyline van Panama City.
iStock De skyline van Panama City.
De onthullingen uit de zogeheten Panama Papers, waarin de activiteiten van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca uit de doeken werden gedaan, hebben wereldwijd al 1 miljard euro aan boetes en achterstallige betalingen opgeleverd. Het einde daarvan is drie jaar na de publicatie van de documenten nog niet in zicht, meldt de Nederlandse krant Trouw.

Er lopen nog honderden onderzoeken naar geld dat door het advieskantoor voor rijke klanten werd weggezet in belastingparadijzen. Mossack Fonseca zette meer dan 200.000 anonieme bedrijven op, waardoor het voor autoriteiten van andere landen bijna onmogelijk was om de eigenaar op te sporen.

Dankzij onder meer de e-mails, contracten en bankrekeningnummers waar de Duitse krant
Süddeutsche Zeitung in 2016 de hand op legde, was het voor journalisten verbonden aan het onderzoekscollectief ICIJ ineens mogelijk om de geldstromen en -locaties te achterhalen.

16 miljoen in België

Belastingdiensten gebruikten deze informatie vervolgens om onderzoek te doen naar zowel belastingontduiking als -ontwijking. Het Verenigd Koninkrijk loopt met 225 miljoen euro aan kop als het gaat om boetes en naheffingen. In Frankrijk werd tot nu toe 122 miljoen euro geïnd en in Australië haalde de belastingdienst 82 miljoen euro binnen.

In ons land werd de afgelopen drie jaar 16 miljoen euro geïnd, zo raakte gisteren al bekend. Dat is een pak minder dan de 
65 miljoen euro die de regering aanvankelijk zei te willen recupereren via controleacties van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) binnen het Panama Papers-dossier.

Meer dan 1 miljard

Aangezien veel landen geen inzage geven in de onderzoeken die zij voeren naar belastingfraude, ligt het wereldwijde werkelijke bedrag waarschijnlijk hoger dan 1 miljard euro. In Polen doet bijvoorbeeld een speciale belastingeenheid onderzoek naar de informatie uit de Panama Papers, maar deze brengt hierover geen informatie naar buiten.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joachim albert

  Meeste mensen die reageren en negatief commentaar geven, zijn mensen die zelf profiteren van ons systeem. De gemiddelde Belg probeert constant minder belasting te betalen, is zogezegd te ziek om te werken, werken laten uitvoeren in het zwart, .... kijk eerst eens in de spiegel alvorens te veroordelen. Opgelet, de fraudeurs zijn gepakt en moeten betalen maar iedereen maar dan ook iedereen sjoemelt, zeker weten. Dus wees gewoon tevreden dat deze profiteurs betrapt werden.

 • Albert De Vries

  "In ons land werd de afgelopen drie jaar 16 miljoen euro geïnd, zo raakte gisteren al bekend. Dat is een pak minder dan de 65 miljoen euro die de regering aanvankelijk zei te willen recupereren via controleacties van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) binnen het Panama Papers-dossier." 't Ja, donkerblauw mocht de rijken toch geen beetje pijn doen, enkel de gewone burger mocht flink bloeden

 • Christian Alex

  De heisa van de Panamapapers, hebben de indruk geschapen dat enorm veel belastingopbrengsten verloren gaan door het bestaan van fiscale paradijzen. Naarmate vluchten voor te hoge belastingen moeilijker wordt, hebben overheden vrij spel om burgers kapot te belasten. Steeds meer landen worden een fiscale hel.

 • Karel Valgaern

  16 miljoen, en hoeveel heeft het onderzoek reeds gekost? En zal nog kosten aan gerechtskosten?

 • Roger Duyssens

  België doet het weer fantastisch, men heeft tot nu toe 18 miljoen als dit jaar nog evenveel ophaalt heb je iets meer dan de helft van de 65, op langere termijn moet je niet verwachten dat er nog iets te rapen valt. Van Overtveldt was een meester in het overschatten van de ontvangsten en zo te laten uitschijnen dat men goed bezig was de begroting in evenwicht te krijgen.