Wil je weten hoeveel de toestellen in je huis verbruiken? Wij maakten een handig overzicht. Energie-experte Almut Bonhage geeft advies.
Volledig scherm
PREMIUM
Wil je weten hoeveel de toestellen in je huis verbruiken? Wij maakten een handig overzicht. Energie-experte Almut Bonhage geeft advies. © HLN

OVERZICHT. Zoveel energie verbruiken je elektrische toestellen. Energie-experte legt uit waar je het meest op kunt besparen

Je zou er bijna niet bij stilstaan, maar ons huis staat vól met tal van elektrische toestellen die we continu of sporadisch gebruiken. Dat betekent ook dat we tal van mogelijkheid hebben om energie te besparen. Om te weten waar we de meeste winst kunnen nemen, komt het er volgens Almut Bonhage, energie-experte bij Bond Beter Leefmilieu, op aan te weten waar we het grootste energieverbruik optekenen.

 1. Van spek tot roerei en cake: dit kan je allemaal klaarmaken met je microgolfoven om geld te besparen in de keuken. “Zelfs krokant spek is een optie”
  PREMIUM

  Van spek tot roerei en cake: dit kan je allemaal klaarmaken met je microgolf­oven om geld te besparen in de keuken. “Zelfs krokant spek is een optie”

  Onze microgolfoven verbruikt tot vier keer minder energie dan een inductie- of gasvuur. Door met de magnetron te koken, kan je gemiddeld 28 euro besparen. Onze culinaire journaliste zet tips en zeven verrassende microgolfrecepten op een rijtje. “Je kan er eigenlijk alles mee koken: van aardappelen die snel gaar zijn tot een versgebakken cake of een omelet.” Maar hoe begin je daaraan en hoe haal je het meeste uit het keukentoestel?
 1. Opladen met zonnepanelen en die stroom gebruiken in de daluren: “Vanaf nu kan je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken”
  PREMIUM

  Opladen met zonnepane­len en die stroom gebruiken in de daluren: “Vanaf nu kan je jouw elektri­sche auto als thuisbatte­rij gebruiken”

  Eindelijk is de eerste laadpaal gehomologeerd waarmee een particulier zijn elektrische wagen als extra krachtige thuisbatterij kan gebruiken. Zo kan je niet alleen zonnepanelen optimaal inzetten, maar ook stroom op het werk opladen en thuis verbruiken, mits je baas dat toelaat en je over de juiste technologie beschikt. Aan Tim Briers van Watt’s Next, dat zo’n laadpalen installeert, vragen we hoe dat werkt en hoeveel het kost. “Met 5.000 Watt kan je al wel een en ander van elektriciteit voorzien, doorgaans is dat zelfs voldoende voor een gemiddeld gezin.”