Overheidsschuld dreigt met 2 miljard op te lopen

De kans is groot dat de miljardenschuld van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld.
BELGA De kans is groot dat de miljardenschuld van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld.
De kans is groot dat de miljardenschuld van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Eurostat, het statistisch bureau van Europa, bracht voor de zomer een bezoek aan ons land en dat leidde tot een onderzoek naar Infrabel. Infrabel krijgt vaste dotaties van de overheid, waardoor het geen overheidsbedrijf is dat marktconform werkt, oordeelt Eurostat. 

Daardoor dreigt de schuld van ruim 2 miljard euro bij de al torenhoge overheidsschuld te moeten worden geteld. De formele beslissing is nog niet genomen. Die wordt binnen enkele weken verwacht.
96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Rekenen is niet hun beste,of het moet voor eigen zak zijn.

 • Christian Alex

  Mr Denil: Inderdaad, het is straf dat tijdens deze regering de conjunctuurbonus volledig opgesoupeerd werd aan extra uitgaven. Van inleveren is geen sprake, zowel bij Di Rupo als Michel gingen de uitgaven verder de hoogte in. Ten tijde van di Rupo werd er bijvoorbeeld 10 miljard minder uitgedeeld aan pensioenen. Sindsdien zijn er ook 200.000 nieuwe Belgen bijgekomen en naar ik schat 100.000 extra mensen op de loonlijst van de verschillende overheden: vooral de zorgsector en het onderwijs.

 • Gino Denil

  Di Rupo had een primair saldo van ongeveer 0,6% van het BNP. Michel nu van ongeveer 0,8% van het BNP. Voor we wisten van die onderschatting van die 5 miljard en die 2 miljard van de NMBS. Dus waarschijnlijk deed Di Rupo het zonder al die inleveringen en in een economisch slechtere periode het beter. Dehaene I had een primair saldo van bijna 3%. En Martens V van meer dan 5%.

 • james vroman

  is niet moeilijk met nva is het alle dagen sinterklaas voor de 10 procent ..

 • raul mechelen

  En maar zeggen dat alles goed gaat! Onlangs Spaanse reportage gezien in spanje over belgie!!!! Het lijkt een ontwikkelingsland in Europa, erger dan Roemenië . Te zien op "5" Spaanse zender!