Ook bij wie een digitale meter heeft, wordt het verbruik voor de jaarfactuur gespreid volgens een zogenaamd lastprofiel.
Volledig scherm
PREMIUM
Ook bij wie een digitale meter heeft, wordt het verbruik voor de jaarfactuur gespreid volgens een zogenaamd lastprofiel. © rv / getty images

Overfacturatie van honderden euro’s dreigt voor wie deze winter fel bespaart op z'n energieverbruik

U kan deze winter nog zo fel besparen op uw aardgasverbruik als u wil, toch bestaat de kans dat u honderden euro’s meer dient te betalen dan eigenlijk zou moeten. Door de manier waarop uw verbruik berekend wordt, dreigt namelijk overfacturatie. “Gezinnen die energie besparen als de prijzen hoog staan, worden door dit systeem benadeeld”, klinkt het. En daar is slechts één oplossing voor.

210 reacties

 • Willy Bogaert

  2 maanden geleden
  Elke maand wisselen van leverancier is de oplossing voor al dat gepruts met die dure digitale teller die geen meerwaarde brengt ,allen meerkosten
 • Stefanie van Dijk

  2 maanden geleden
  Maandafrekening enkel bij digitale meter mogelijk en niet voor gas ... laat nu net bij gas het hardst nodig zijn te besparen om je niet blauw te betalen ... weeral overwinsten ten koste van de gewone mens dus
 • yves lucq

  2 maanden geleden
  Benny Cox: en lekker veel administratie voor jezelf, je kan het op den duur niet meer bijhouden. Ook niet leuk voor jezelf.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Bespaar al jaren op mijn verbruik. Apparaten die minder verbruiken. Alle lampen vervangen door led lichten. PC buiten door een energievriendelijke laptop. Zuiniger ijskast... En toch stijgt de laatste jaren mijn verbruik toch altijd licht en mijn factuur heel wat minder licht. Bovendien stel ik me vragen bij de geleverde spanning. Het duurt steeds langer om een ei te koken.
 • Benny Cox

  2 maanden geleden
  Een vergeten - maar een beetje 'stoute' tip: veranderd regelmatig, mss zelfs iedere maand, van leverancier. Dan wordt je meterstand telkens doorgegeven voor correcte facturatie :) . Het is te zeggen... mogelijk wordt dat telkens om de 2 maanden omdat er altijd wat wachtijd tussen zit, bvb. dat de nieuwe pas levert de maand volgend op de maand van aanvraag. Lekker veel administratie voor de leveranciers, niet leuk voor hen, maar mss zet dat extra druk op fluvius om één en ander te versnellen.
 1. Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbrengen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbrengen?
  Spaargids.be

  Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbren­gen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbren­gen?

  Er is een tekort aan muntjes van 5, 10 en 20 eurocent. Febelfin, Unizo en Comeos vragen daarom om je gespaarde muntjes binnen te brengen bij de bank, ermee gepast te betalen of digitaal te betalen als je niet kan passen. Maar bij de bank kleingeld op je rekening laten storten, is niet altijd gratis. Welke bank rekent daarvoor kosten aan? En kan je die kosten omzeilen? Spaargids.be zocht het uit.
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 3. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.