Overfacturatie energie binnenkort verleden tijd? Zuhal Demir grijpt vanaf april 2023 in
MijnenergieWie energie bespaart wanneer de prijzen hoog zijn, haalt daar vandaag geen maximaal voordeel uit. Mogelijk betaal je zelfs een pak meer dan je eigenlijk zou moeten. Aan de oorzaak ligt de manier waarop de energieleverancier het jaarverbruik over het jaar verdeelt. Een nieuwe berekening van de jaarprijzen moet daar vanaf april 2023 komaf mee maken. Mijnenergie.be legt uit.
Op basis van verbruiksprofielen
Jouw energieleverancier weet op basis van jouw meterstanden hoeveel je jaarlijks hebt verbruikt. Bij een vast tarief volstaat het om dat verbruik te vermenigvuldigen met het vastgelegde tarief.
Voor de steeds grotere groep klanten met een variabel contract ziet die berekening er echter anders uit. Een energieleverancier weet vandaag immers niet precies hoeveel je per maand verbruikt. Hij baseert zich op verbruiksprofielen, die duiden op hoe gezinnen met een gelijkaardig profiel hun verbruik doorheen het jaar zouden verdelen.
Die profielen wijzen dit jaar bijvoorbeeld 17,40 procent van het jaarlijkse aardgasverbruik toe aan december. 17,40 procent van de jaarfactuur wordt dus voor iedereen aangerekend aan de prijs die in december geldt.
Lees ook. Voordeel nachttarief dooft uit: zoveel winst/verlies levert een tweevoudige energiemeter je op.
Besparingsinspanningen onvoldoende beloond
Die verbruiksprofielen stemmen evenwel niet altijd overeen met de realiteit. Stel dat je in december een maand in het buitenland verblijft, dan nog betaal je voor 17,40 procent van de jaarfactuur de mogelijk hogere decemberprijzen. Wie alles in het werk stelt om zijn verbruik in de maanden met de duurste prijzen te reduceren, ziet zijn inspanningen bijgevolg ook niet altijd evenredig beloond.
Maandelijkse facturatie: één groot minpunt
Als alternatief kan je vandaag bij de vijf grootste energieleveranciers al een maandelijkse facturatie op basis van je reële verbruik aanvragen. Naar analogie met een telecomabonnement betaal je dan niet langer maandelijkse voorschotten, maar ontvang je maandelijks een afrekening voor jouw verbruik van de voorbije maand.
Een nuttige oplossing, al kent ze ook een groot nadeel. In de zomer betaal je omwille van de lage verwarmingsbehoefte zeer weinig, terwijl je tijdens de wintermaanden een stevig energiebudget moet voorzien.
Oplossing: jaarfacturatie op basis van reële verbruik
Een jaarfacturatie op basis van het reële verbruik moet soelaas bieden. Je betaalt dan nog altijd een vast maandelijks voorschot. De jaarafrekening baseert zich evenwel niet langer op de gemiddelde verbruiksprofielen, maar op jouw reële verbruik tijdens elke maand tegen de op dat moment geldende prijzen.
Was je de hele maand december uithuizig en bedroeg je verbruik bij wijze van spreken nul, dan betaal je voor die maand geen verbruikstarief. Slaag je erin om tijdens maanden met hoge prijzen minder te verbruiken, dan zal je ook minder kilowattuur aan die hogere prijzen moeten betalen. Voorwaarde is wel dat je over een digitale meter beschikt.
Tip. Bijna 80.000 gezinnen weigeren een digitale energiemeter: dit zijn hun motivaties voor deze beslissing.
Aftoetsen aan wetgeving
Fluvius kan die reële maandverbruiken voor de jaarfacturatie vanaf april 2023 aan de energieleveranciers doorgeven. “Het is wel degelijk de bedoeling dat leveranciers op dat moment enkel die correcte maandwaarden zullen gebruiken om de maand- of jaarfacturen op te maken”, luidt het op het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De verbruiken op basis van verbruiksprofielen zullen dan niet langer door Fluvius aan de leveranciers ter beschikking worden gesteld.”
De minister gaat samen met de Vlaamse energieregulator VREG en met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA na of de huidige wetgeving volstaat om die manier werkwijze te implementeren.
Lees ook via Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
IN KAART. Bankautomaten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?
Nergens in Europa klagen inwoners zo luid over de beschikbaarheid van geldautomaten als in België. En beterschap lijkt niet meteen op komst. De vier grootbanken in ons land besloten enkele jaren geleden om samen enkel nog neutrale cashpunten uit te baten. Tegen 2025 willen ze er zo 2.200 overhouden, in plaats van de 5.500 bankautomaten die er vorig jaar nog waren. Ga jij er straks nog een in je buurt hebben? Zoek het op via de interactieve kaart in dit artikel. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
Gouden 11
Van Slimani over Vormer tot Arokodare: deze vijf opmerkelijke wintertransfers kun je opnemen in jouw Gouden 11-ploeg
De wintermercato zit erop. Neem jij enkele transfers op in jouw (nieuwe of bestaande) Gouden 11-ploeg? Wij lijsten alvast de vijf opmerkelijkste deals op. -
-
Update
Aanvraag energiepremie kan weer, maar nog foutmelding mogelijk bij pelletcheque
Sinds gisteren is het mogelijk om een tegemoetkoming van 250 euro aan te vragen voor wie zijn woning met pellets verwarmt. Maar lezers melden ons dat ze de aanvraag niet kunnen voltooien omdat ze bij het invoeren van het KBO-nummer van hun leverancier een foutmelding krijgen. “Vindt u uw leverancier niet terug in de lijst? Neem contact op met uw leverancier opdat die de nodige stappen kan ondernemen. De juiste leverancier selecteren is belangrijk voor de verdere afhandeling van uw aanvraag.” Vervolgens lukt het niet om de aanvraag in te dienen. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
Miljoen Belgen krijgen 11 procent meer loon. Voor welke valkuilen let je best op? “Beschouw dit niet als opslag”
Een miljoen werknemers in ons land krijgen eind deze maand een pak meer nettoloon op hun rekening, met dank aan een indexering van liefst 11,08 procent. Voor een gemiddelde verdiener betekent dat een verhoging van ruim 200 euro. Hoe ga je slim om met dat mooie extra bedrag en welke valkuilen vermijd je best? “Je moet je financiële buffer ook mee indexeren”, zegt financieel expert Stijn Derynck. -
Inflatie daalt verder: gas opnieuw goedkoper, voeding helemaal niet
Het leven wordt opnieuw minder snel duur. De inflatie, die aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, is in januari gedaald naar 8,05%. Dat is een daling van zo’n 2% tegenover vorige maand. Voor gas betaal je zelfs minder dan een jaar geleden. Al is er wel een grote keerzijde: de prijs van voeding krijgen we maar niet onder controle.