Stijn Baert bespreekt de discriminatie van 50-plussers op de arbeidsmarkt en geeft advies voor oudere sollicitanten.
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Baert bespreekt de discriminatie van 50-plussers op de arbeidsmarkt en geeft advies voor oudere sollicitanten. © Getty Images/ rv

“Ouderen worden wereldwijd sterker gediscrimineerd dan allochtonen”: werkexpert geeft advies om vooroordelen te weerleggen

Er is al heel wat onderzoek gebeurd naar discriminatie van jobkandidaten op basis van hun etnische achtergrond, maar een nog grotere groep van oudere sollicitanten blijkt het moeilijker te hebben op de arbeidsmarkt. “In Europese praktijktesten krijgen oudere sollicitanten tot bijna 50 procent minder positieve reacties dan jongeren”, zegt onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent. 

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 3. Europese Commissie denkt aan prijsplafond voor gas in elektriciteitssector

  Europese Commissie denkt aan prijspla­fond voor gas in elektrici­teits­sec­tor

  De Europese Commissie heeft een nota opgesteld waarin ze verschillende pistes overloopt die al tijdens de komende winter de energieprijzen moeten drukken. Die nota moet de discussie voeden van de Europese ministers van Energie, die morgen in Brussel bijeenkomen. De Commissie blijkt nog steeds terughoudend over een algemeen gasprijsplafond - waar België en veertien andere lidstaten nochtans nadrukkelijk om vragen - en blijft voor een plafond op enkel Russisch gas pleiten.