Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën, vertelt wat je nog kan aanvangen met oude Belgische franken.
Volledig scherm
PREMIUM
Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën, vertelt wat je nog kan aanvangen met oude Belgische franken. © Getty Images / rv

Oud geld gevonden bij een grote schoonmaak? Zo krijg je er toch nog euro’s voor

15 miljoen biljetten i oude Belgische frank - ter waarde van 114 miljoen euro - zijn nooit omgeruild voor euro’s. En dan zijn er nog al die briefjes en munten die na buitenlandse reizen eindeloos in huis blijven rondslingeren. Wie ze kwijt wil, kan er nog geld voor krijgen. Hoeveel moeite moet je daarvoor doen? We gingen te rade bij drie experts.

 1. “Geef kinderen nooit het gevoel dat ze mee moeten doen met een hype of mode”: deze 10 geldlessen zouden kinderen moeten leren op school
  PREMIUM

  “Geef kinderen nooit het gevoel dat ze mee moeten doen met een hype of mode”: deze 10 geldlessen zouden kinderen moeten leren op school

  Of geld nu wel of niet gelukkig maakt, daar zijn mensen het niet over eens. Maar het staat wel vast dat geld belangrijk is. Niemand kan immers zonder geld. Opdat zo weinig mogelijk mensen geldzorgen hebben, weten we best allemaal een paar essentiële zaken over het slijk der aarde. We leren die helaas niet altijd op school. Aan onze geldexpert Pascal Paepen, zelf ook docent, vragen we wat scholieren zeker zouden moeten leren over geld opdat ze later zo sterk mogelijk in het leven staan.
 2. Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname: niet duidelijk of het ook in België actief blijft

  Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname: niet duidelijk of het ook in België actief blijft

  Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die een reeks modemerken bezit, zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt “een vrij grote groep werknemers” zijn baan. Scotch & Soda zal door de overname in “geselecteerde markten” actief blijven, waaronder Nederland. Of dat in België ook het geval is, is nog niet duidelijk.
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbrengen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbrengen?
  Spaargids.be

  Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbren­gen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbren­gen?

  Er is een tekort aan muntjes van 5, 10 en 20 eurocent. Febelfin, Unizo en Comeos vragen daarom om je gespaarde muntjes binnen te brengen bij de bank, ermee gepast te betalen of digitaal te betalen als je niet kan passen. Maar bij de bank kleingeld op je rekening laten storten, is niet altijd gratis. Welke bank rekent daarvoor kosten aan? En kan je die kosten omzeilen? Spaargids.be zocht het uit.
 3. Liberalen verzetten zich tegen voorstel PS om impasse bij Delhaize te doorbreken

  Liberalen verzetten zich tegen voorstel PS om impasse bij Delhaize te doorbreken

  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verzet zich tegen het voorstel van coalitiepartner PS om de impasse bij Delhaize te doorbreken. De Franstalige socialisten willen een wetswijziging doorvoeren die er voor zou zorgen dat de zelfstandige Delhaizes één bedrijfseenheid blijven, zodat vakbondsvertegenwoordiging er mogelijk blijft. Volgens Lachaert is het echter niet aan het parlement om het sociaal conflict bij de supermarktketen te beslechten en beschermt het voorstel eerder de vakbond dan de werknemers.