Arbeidseconoom Stijn Baert ziet sterke regionale verschillen in de werkloosheidsgraad.
Volledig scherm
PREMIUM
Arbeidseconoom Stijn Baert ziet sterke regionale verschillen in de werkloosheidsgraad. © Sofie Silbermann

Opvallende verschillen in tewerkstelling in de provincies: “Henegouwen telt 4 keer zoveel werkzoekenden als Oost-Vlaanderen

Op het vlak van tewerkstelling en werkloosheid blijken er enorme regionale verschillen te zijn. Zo is in Henegouwen, Namen en Luik meer dan 1 op 4 werklozen noch aan het werk noch op zoek naar werk. Onze werkexpert, professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), zoekt uit hoe dat komt.

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. “De ‘hardwerkende Vlaming’ is misschien een cliché, maar ook realiteit”: 5 stellingen over het nijpend personeelstekort
  PREMIUM

  “De ‘hardwer­ken­de Vlaming’ is misschien een cliché, maar ook realiteit”: 5 stellingen over het nijpend personeels­te­kort

  Op de luchthaven van Zaventem, maar ook in andere sectoren, zijn er handen te kort. Maar waarom raken vacatures zo moeilijk ingevuld? Arbeidsexpert Stijn Baert analyseert in Dag Allemaal vijf vaak geopperde stellingen over het personeelstekort en waarschuwt: “We moeten vermijden dat bedrijven vacatures weer liquideren voor ze ingevuld raken. Dat zou dramatisch zijn voor werkzoekenden én de staatskas.”
 1. Oliekartel OPEC+ gaat productie waarschijnlijk niet extra verlagen. En dat is mogelijk goed nieuws aan de pomp

  Oliekartel OPEC+ gaat productie waarschijn­lijk niet extra verlagen. En dat is mogelijk goed nieuws aan de pomp

  De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra gaan verlagen. Als ze dat inderdaad besluiten, dan is dat goed nieuws voor wie benzine tankt: extra productieverlaging zou de olieprijs namelijk kunnen stutten en dat zou hogere prijzen aan de pomp tot gevolg kunnen hebben.
 2. Je buurman met veel minder werkjaren kan toch zelfde pensioen krijgen als jij. Onze werkexpert legt uit hoe dat komt
  PREMIUM

  Je buurman met veel minder werkjaren kan toch zelfde pensioen krijgen als jij. Onze werkexpert legt uit hoe dat komt

  Landen ze of landen ze niet? Dat lijkt bij Wetstraat-watchers de grote vraag te zijn wanneer het gaat over de besprekingen die de federale regering voert over een hervorming van onze pensioenen. Zal dit een akkoord zijn dat de betaalbaarheid van onze pensioenen voor de komende decennia verzekert? En dus: kan dit jongeren geruststellen dat er ook voor hen een comfortabele oude dag in zit? Onze werkexpert Stijn Baert heeft sterk zijn twijfels.