Financieel journalist Ewald Pironet legt uit welke impact een echtscheiding op latere leeftijd heeft voor je pensioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Financieel journalist Ewald Pironet legt uit welke impact een echtscheiding op latere leeftijd heeft voor je pensioen. © Getty Images / Bjorn Comhaire

“Opmerkelijk: de ex van een ambtenaar heeft geen recht op een echtscheidingspensioen”: wat zijn de financiële gevolgen van scheiden na je 60ste?

Het aantal ‘grijze echtscheidingen’ zit al enkele jaren in de lift, berekende het Belgisch statistiekbureau Statbel. In 2020 strandden de huwelijken van 1.314 koppels waarbij beide partners ouder waren dan 60 jaar. Vier jaar eerder waren dat er ‘slechts’ 1.221. Welke invloed heeft zo’n scheiding op latere leeftijd op je pensioen? En wat als je je hele leven thuis bent gebleven voor het gezin en er nu plots alleen voor staat? We vroegen het aan financieel journalist Ewald Pironet.

 1. “Als liefdespartners niet samenwonen, gelden de hoogste tarieven”: fiscaal expert geeft 5 tips om minder successierechten te betalen
  PREMIUM

  “Als liefdes­part­ners niet samenwonen, gelden de hoogste tarieven”: fiscaal expert geeft 5 tips om minder successie­rech­ten te betalen

  Vandaag staan we allemaal stil bij geliefden die we hebben verloren en onvermijdelijk doet het ons ook beseffen dat we zelf niet voor altijd op deze aardbol zullen rondlopen. Een goed moment om stil te staan bij de successieplanning. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw erfgenamen minder of zelfs helemaal geen belastingen meer hoeven te betalen wanneer je er niet meer bent? Onze fiscaal expert Michel Maus geeft vijf adviezen.
 2. Wat met schoolkosten na een echtscheiding? “Wie onderhoudsgeld betaalt, geniet van fiscale aftrekbaarheid”
  PREMIUM

  Wat met schoolkos­ten na een echtschei­ding? “Wie onderhouds­geld betaalt, geniet van fiscale aftrekbaar­heid”

  Een echtscheiding is op zich al een pijnlijke gebeurtenis, maar met kinderen moeten er ook op heel veel vlakken nieuwe afspraken worden gemaakt. Een twistpunt tussen gescheiden partners zijn vaak de kosten voor de kinderen. Het nieuwe schooljaar is nog enkele weken weg, maar het is goed om tijdig afspraken te make. Onze geld- en fiscaal expert Michel Maus brengt raad.
 1. 1 op de 4 koppels maakt ruzie over geld: “Maar vaak gaat het eigenlijk over iets anders”
  PREMIUM

  1 op de 4 koppels maakt ruzie over geld: “Maar vaak gaat het eigenlijk over iets anders”

  Zet de thermostaat een graadje lager, let op promoties in de supermarkt, hang je was op in plaats van het in de droogkast te steken... Sinds het leven een pak duurder is geworden, krijgen we de besparingstips quasi door onze strot geduwd. Maar wat als je partner daar helemaal geen oren naar heeft? Of er net veel fanatieker in opgaat dan jij, waardoor er spanningen ontstaan? EFT-relatietherapeute Annick De Smet licht toe waarom koppels zo vaak ruzie maken over geld, en hoe je de situatie ontmijnt. “Graaf wat dieper en tracht te ontdekken waarom je écht boos bent.”