Tim Briers (Watt's Next) bij zijn elektrische wagen en bidirectioneel laadpunt.
Volledig scherm
PREMIUM
Tim Briers (Watt's Next) bij zijn elektrische wagen en bidirectioneel laadpunt. © Tim Briers

Opladen met zonnepanelen en die stroom gebruiken in de daluren: “Vanaf nu kan je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken”

Eindelijk is de eerste laadpaal gehomologeerd waarmee een particulier zijn elektrische wagen als extra krachtige thuisbatterij kan gebruiken. Zo kan je niet alleen zonnepanelen optimaal inzetten, maar ook stroom op het werk opladen en thuis verbruiken, mits je baas dat toelaat en je over de juiste technologie beschikt. Aan Tim Briers van Watt’s Next, dat zo’n laadpalen installeert, vragen we hoe dat werkt en hoeveel het kost. “Met 5.000 Watt kan je al wel een en ander van elektriciteit voorzien, doorgaans is dat zelfs voldoende voor een gemiddeld gezin.”

  1. Hoe kan je een laadpaal laten installeren als je in een appartement woont? En hoe veilig is het? "Bewoners verbieden om er een te plaatsen, kan niet”
    PREMIUM

    Hoe kan je een laadpaal laten installe­ren als je in een apparte­ment woont? En hoe veilig is het? "Bewoners verbieden om er een te plaatsen, kan niet”

    Tegen 2026 moeten alle bedrijfswagens elektrisch zijn. Wie geen bedrijfswagen heeft, kijkt alleen al omwille van de hoge brandstofprijzen zelf uit naar een elektrisch voertuig. Maar hoe kan je een laadpaal laten installeren als je in een appartement woont? En wat als je als zo’n paal in de parkeergarage helemaal niet ziet zitten omdat je bang bent voor brand? Brandweerkapitein Wim Verbakel en Dominique Krickovic van de Unie van Syndici zetten op een rij wat je als flatbewoner met of zonder elektrische wagen moet weten.